Zentiva - akvizice na beton

15.09.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Společnost Zentiva dnes dopoledne před půl desáutou oficálně ohlásila, že v noci ze včerejška na dnešek podepsala smlouvu k získání 51% rumunské...

...společnosti Sicomed prostřednictvím akvizice holdingu Venoma Holdings Limited (vlastnící zmíněných 51% spol. Sicomed).
Na rychle svolané prezentaci pak upřesnila, že již nyní má předjednanou koupi dalších 20% společnosti Sicomed z rukou dvou akcionářů, která bude následována nabídkou na odkup zbývajících akcií od drobných akcionářů. Celou akvizici by měla formálně schválit valná hromada Zentivy počátkem října.
Sled událostí:
Termín Událost
13.9.2005 Oznámení podání předběžné nabídky na Sicomed
15.9.2005 Oznámení podpisu smlouvy
začátek října Valná hromada Zentivy by měla schválit akvizici (jen formální krok)
začátek října Převzetí Venoma Holdingu a tím i 51% Sicomedu
31.10.2005 3.Q.výsledky
Přelom 2005/2006 Vypořádání a uzavření nabídky odkupu
Z dalších informací vyplynulo, že jednání netrvalo 36 hodin, jak by se zdálo z časování tiskových informací, ale probíhalo v rámci šestitýdenní exkluzivity vyhrazené ze strany holdingu Venoma pro Zentivu kromě Zentivy tedy s žádným dalším Venoma nejednala, i když před Zentivou údajně existovali i jiní zájemci.
Zentiva budepotřebovat na celou transakci 4,775 mld Kč, které pokryje z vlastních zdrojů a korunovým bankovním úvěrem ve výši 3 mld Kč, na 3 roky, s úrokovou měrou pod 3% p.a.
Čeho si Zentiva na Sicomedu cení:
- pevného vztahu k distribučním kanálům v Rumunsku a možnosti těmito kanály dostávat na trh své vlastní léky (Zentivy),
- struktury odběratelů: málo nemocnic a mnoho distributorů léků a lékáren nemocnice špatně platí, jen když dostanou peníze od státu...,
- příležitost využít své know-how:
a) v oblasti produktů, lékové politiky, vývoje a výzkumu.
Sicomed má starší lékové portfolio, které je na jedné straně v Rumunsku velmi žádané, na druhé straně má nízké marže (spread tržních podílů dle počtu balení : 25% a v e finančním vyjádření: jen 5%), což není populární mezi distributory neboť na daný finanční objem musí fyzicky manipulovat s velkým množstvím léků. Současné vedení Sicomedu provedlo již značnou koncentraci portfolia, velký díl však ještě před Zentivou stojí, včetně integrace vlastních profuktů dle zveřejněné tabulky jsou léková portfolia dosti disjunktní, ale může to být již zmíněným stářím portfolia Sicomedu.
Podobně Sicomed nemá vlastní výzkum, čímž u generických výrobců rozumějme impelementaci účinné látky (obshaem nákupu licence) do konkrétní lékové formy (s možností vlastní registrace).
b) v oblasti marketingu a promotion.
Sicomed začal podporovat vybrané produkty jen nedávno a přesto již s tímto krokem lze dílem spojovat 16%-ní růst pololetních tržeb a 50%-ní růst hrubého zisku Sicomedu. Prostor ke zlepšení by zde měl tedy více než dostatečný.
c) v oblasti fin. řízení.
Obrátka pohledávek Sicomedu je příšerná a dosahuje v průměru přes 180 dní. Je to dáno dílem možnostmi placení ze strany nemocnic a dílem určitou benevolencí Sicomedu k distributorům jako reciprocita za vyšší pracnost a menší finanční efekt z distribuce léků Sicomedu. Zentiva zde chce nastavit jiné podmínky, konec konců na rumunském trhu operuje nezávisle na Sicomedu a doba obrátky pohledávek drží pod 100 dny.
- rychlého růstu rumunské makroekonomiky i rychlého růstu rumunského farmaceutického trhu (nízké výdaje na hlavu)
Možné drobnější efekty: úspora nákladů ze synergie.
Na 3.Q. výsledcích Zentivy se akvizice ještě neprojeví, na konci roku pak již bude ve výsledcích Zenmtivy vystupovat. Podle metodiky IFRS standardů budou do konsolidovaných výsledků zahrnuty všechny výnosy i náklady ve výši 100% (Sicomedu) a až v rámci minoiritních podílů se zohlední skutečný vlastnický podíl a koriguje se konečný zisk.
Z toho co bylo řečeno, se zdá se, že jde jen o samé superlativy. Je třeba ale vzít v úvahu, že akvizici v Rumunsku předcházelo bádání v Polsku, které by bylo zajímavějším trhem. Obecně toho asi k akvizicím není mnoho, nebo jsou mnohem dražší možná, že Rumunsko prostě „zbylo“. Na druhou stranu své schopnosti prokázala Zentiva již v integraci Slovakofarmy a vedení Zentivy připomíná podobně jako její podnikání důkladnou a důslednou „doktorskou“ práci. Nadějě na úspěch v Rumunsku je tedy vysoká.
Co bude dál? Zentiva si dá asi na rok až dva „pokoj“ a bude konsolidovat a bude trochu zadlužená. Pokud nepřijde nějaká výjimečná příležitost, bude Zentiva trhy monitorovat a budev hledání příležitostí spíše pasívním divákem.
Pozn. na závěr : Pokud chce Wargurg Pincus prodat další část akcií na trhu, může být nyní příležitost, neboť akvizice se již promítne do tržní ceny. Nemá k tomu ale příliš mnoho důvodů, zatím lze očekávat postupný růst hodnoty společnosti. Pokud se tak přesto stane, bude to vhodná příležitost k nákupu.
(Zdroj:Zentiva)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE