Ranní komentář pro 21.9.2005

21.09.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


  Skupina ČEZ zopakovala plán rozvoje a obnovy uhelných elektráren na severu Čech. První investice budou směřovat do Ledvic a Počerad. Energetický gigant se...

 

  • Skupina ČEZ zopakovala plán rozvoje a obnovy uhelných elektráren na severu Čech. První investice budou směřovat do Ledvic a Počerad. Energetický gigant se včera také přidal k dalším pěti společnostem do tendru na obnovu elektrárny Kosova A. Podle prvotních odhadů se jedná o zakázku za 1,65 mld. Kč. Akcie firmy včera poprvé ukončily obchodování nad 700 Kč hranicí.
  • Agrofert podal trestní oznámení na Krystofa Kluzka, bývalého člena představenstva a dozorční rady PKN Orlen. Pokračuje tak boj o očištění jména Agrofert.

  • Americká mediální společnost kupuje kabelovou stanici Galaxie Sport za 118,7 mil. dolarů. Jelikož je prodávajícím PPF Cyprus Ltd., celá transakce je nejspíš součástí obchodu na jejímž počátku byl nákup TV NOVA firmou CME Ltd. Galaxie tak zapadá do klasického portfolia stanic společnosti, které vlastní v daných zemích vždy klasické TV stanice a minimálně jednu stanici kabelovou.

  • Zentiva včera v oficiálním vyjádření oznámila, že investiční fondy Warburg Pincus snížily svůj podíl ve společnosti ze 48% na 31%, prodej proběhl za cenu 1040 Kč na akcii. Následně Zentiva v oznámení pro britské regulační úřady zveřejnila prodej dalšího 12% podílu při ceně 1025 Kč na akcii. Koupi 13% podílu pak potvrdily československé finanční skupiny PPF a J&T. Podíl WB se tak snížil na asi 20%. Management Zentivy dále vlastní 12% a oznámil, že svůj podíl prodávat nebude. Z postupu WB vyplývá určité nebezpečí pokračování prodeje jejich zbývajícího podílu. Pro fundamentální hodnotu společnosti je ale tato zpráva neutrální, když management zůstane zainteresován na výsledcích firmy a free float se zvýší .

  • Španělská společnost Telefónica od včerejška vlastní již 69,4 % akcií Českého Telecomu. V rámci povinného odkupu Telefónica odkoupila 59 milionů akcií Telecomu po 456 Kč. Společnost tak na zvýšení podílu v Telecomu o 18,3 procentního bodu vynaložila 26,9 miliardy Kč. Španělská společnost Telefónica, která zvýšila svůj podíl v Českém Telecomu na 69,4 procentního bodu, nemusí vyhlásit další povinný odkup akcií. Povinnost učinit nabídku převzetí po získání více než 2/3 akcií totiž nevzniká, pokud akcionář překročil dvoutřetinovou hranici na základě nepodmíněné a neomezené nabídky převzetí. Vyšší než očekávaný podíl Telefónicy zvyšuje pravděpodobnost pravidelné vysoké výplaty dividend v budoucích letech, protože společnost bude vyplácet menší částku minoritním akcionářům. Teoreticky je možné, že se Telefónica pokusí zrušit veřejnou obchodovatelnost ČTc (schválit musí 75% přítomných na VH), nicméně spíše očekáváme, že bude finance šetřit na nové akvizice v Číně a v Tunisku.




 

 

 

 

 

Autor článku

Jan Procházka

Články ze sekce: INVESTICE