Zentiva - zamyšlení nakonec

21.09.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Následujcí řádky jsou jen pouhou úvahou, ale mohou být určitým vodítkem k nazírání budoucího vývoje.Když generální ředitel společnosti Zentiva...

...Jiří Michal v úterním interview BBC bilancoval úspěšné soužití Zentivy s fondy Warburg Pincus, popisoval role a rozdíly finančních investorů a role managementu a objasňoval cestu Zentivy k svému růstu a k akvizicím na Slovensku a v Rumunsku, bylo to možná v okamžiku, kdy se v Zentivě výrazně měnila historická situace jedna etapa končí a druhá začíná. Proč tak dramaticky? Protože možná výměnou akcionářů nastoupila Zentiva cestu k „hledání“ strategického investora.
Co se vlastně stalo? Warburg Pincus dal jednoznačně najevo, že Zentivu definitivně opouští (byť možná nějakým podílem zůstane). Lze se domnívat, že na jaře opět alespoň o 10% zeštíhlí, neboť na konci roku budou již započtena čísla Sicomedu a bude co „ukazovat“, to podpoří opět tržní cenu akcie. Odchod WP není negativní informace, jen se tím vymezila jeho role v Zentivě na fundamentu společnosti to nic nemění.
Na místo WP přicházejí jiní investoři. A již v tom se situace liší. Nyní si investoři vybírají Zentivu a ne Zentiva investory, jak tomu bylo dříve a jak to popisoval generální ředitel v rozhovoru BBC. Novými investory nejsou jistě venture fondy, ale mohou to být portfolioví investoři nebo investoři stavějící na investičních projektech, kdy kumulují vlastnický podíl a prodávají například strategickému investorovi. Mezi takové investory se dá počítat i PPF. PPF má zkušenosti s nákupy, prodeji a výměnami akciových balíků. Vzpomeňme transakce v mediálním oboru: TV Nova, Galaxie Sport a vzpomeňme „dobývání“ České pojišťovny, vlajkové lodi PPF, v devadesátých létech. Mohla by to být právě PPF, která do Zentivy strategického partnera přivede. Tomu musí předcházet kumulace vlastnického podílu (a tomu se PPF nebrání), nebo vytvoření aliance akcionářů a vstup dogánů společnosti. Ani toto není negativní informace, jen bude třeba přizpůsobit vnímání a pozornost při sledování vývoje Zentivy těmto okolnostem (pokud skutečně nastanou). Dalo by se tipovat, že Zentiva bude pro strategického investora zajímavá nejdříve po 3-5-ti létech a prodejní cena by mohla být klidně dvakrát až třikrát vyšší než dnes, ale to jsou hodně velké spekulace.
O dalších investorech toho zatím není mnoho známo. Možná, že jde o rozdrobené podíly, nicméně oznamovací povinnost při dosažení, např. 5% by pro ně asi měla platit i přes skutečnost, že Zentiva N.V. je založena podle holandského práva. Minimálně ke dni konání valné hromady 5.10.2005 by měla být známa podrobnější struktura akcionářů Zentivy a podobně k 31.12.2005, k datu roční účetní závěrky.
Závěrem je na místě ještě jednou „hlasitě“ zdůraznit, že jde jen o hypotézu, úvahu. O tom , že další vývoj akcionářské struktury bude pro Zentivu jedním z klíčových momentů, však asi není pochyb.

Autor článku

Petr Hlinomaz

Články ze sekce: INVESTICE