Růst trhu se v RM-S nezastavil ani v září

03.10.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Vývoj trhu s akciemi je v posledních měsících možno stručně charakterizovat jako neustálý vzestup nad hranice, které se ještě loni touto dobou zdály nedostižné. V únoru loňského roku byl oslavován návrat indexu trhu RM-S PK 30 nad hranici jednoho tisíce bodů, v letošním roce se již pohybuje na úrovni více než dvojnásobné. Hranici patnácti set bodů překročil index v lednu 2005, tedy téměř po roce, nad dva tisíce se dostal v srpnu a v současnosti se pohybuje nad hranicí dvou tisíc tří set bodů. Od ledna do září letošního roku tak index vzrostl o devět set bodů a oproti konci loňského roku byl koncem září vyšší o téměř dvě třetiny.

Rekordní úroveň indexu byla v září několikrát překročena. Již první obchodní den se index udržel nad hranicí dvou tisíc jedno sto bodů a uzavíral na 2174,15 bodu, což byla ten den nejvyšší hodnota indexu PK 30 v historii RM-S. Ovšem hned následující den index překonal hranici dvou tisíc dvou set bodů a závěrečná hodnota 2204,66 bodu byla o 1,4 % vyšší než předchozí den. V dalším průběhu měsíce index ještě šestkrát překonal historicky nejvyšší hodnotu a měsíc uzavíral na 2361,01 bodu, což opět znamenalo nejvyšší stupínek v historii RM-S. Ve srovnání s koncem srpna vzrostl index poslední zářijové obchodní den o 12 %.

Rozhodující vliv na růst indexu měly akcie Unipetrolu a ČEZ. Akcie Unipetrolu posílily za měsíc o 21,9 % a dostaly se nad hranici dvou set korun. Měsíc uzavíraly na kurzu 235,50 Kč, přitom v odkupu, který probíhá do 12. října, se nabízí cena 139 korun. Akcie ČEZ posílily o 17,2 % a poslední zářijový kurz činil 740 korun. Z dalších silných emisí posílily akcie Komerční banky o téměř deset procent na 2 585,30Kč a akcie Českého Telecomu o devět procent na 496,40 Kč. Vyjádřeno v korunách se tak akcionářům Unipetrolu navýšil majetek o 2 miliardy, akcionářům Komerční banky o 12 miliard, Českého Telecomu o 13 miliard a akcionářům ČEZ dokonce o 63 miliard korun.

V bázi indexu PK 30 bylo celkem dvanáct emisí s poklesem kurzu. Nejhůře se z tohoto hlediska dařilo akciím Severočeských dolů, které se propadly o 18,6 % jistě i vlivem privatizace státního podílu v této společnosti, který koncem měsíce schválila vláda prodat ČEZ. V červených číslech se ocitly i další dvě emise, které odkupuje PKN Orlen. Akcie Spolany se koncem minulého měsíce prodávaly za více než 158 korun, koncem září kurz poklesl o 4 % na 152 a dostal se tak pod cenu odkupu (155 Kč). Akcie společnosti Paramo se rovněž v průběhu září propadly, v tomto případě o 3 %, stále však zůstávají nad cenou odkupu. Závěrečný zářijový kurz činil 1081 Kč, PKN, v odkupu je 978 Kč.

Aukční cenotvorné obchody na oficiálním trhu byly v uplynulém měsíci nejvyšší za posledních pět let. Objem překročil čtyři sta milionů korun a před tím byl vyšší objem naposledy dubnu roku 2000. Největší zájem byl o obchodování s akciemi ČEZ, obchody s touto emisí překročily 180 milionů korun. Zájem byl i o další blue chips českého kapitálového trhu. S akciemi Unipetrolu byly uzavřeny obchody za 91 mil. Kč, s akciemi Českého Telecomu za 80 mil. Kč a Komerční banky za 22.7 mil. Kč.

Druhý měsíc slouží pro potřeby investorů volný trh RM-S. I v září zde obchody pokračovaly v dobré tradici založené předchozí měsíc. Objem celkových obchodů překročil opět šedesátimilionovou hranici a stejně tak i aukční obchody. Zobchodováno bylo více než sto padesát tisíc kusů cenných papírů. V součtu s aukčními obchody na oficiálním trhu tak činil objem aukčních obchodů na trhu RM-S 475 mil. Kč. Od počátku letošního roku do konce září již objem aukčních obchodů překročil hranici 2,6 miliardy korun a s téměř stoprocentní jistotou lze odhadnout, že letošní rok bude nejúspěšnější od roku 2000. Přitom v roce 2000 bylo na trhu 1600-1200 emisí (počet pozvolna klesal), v letošním roce se počet pohybuje již hluboko pod dvěma sty emisemi.

Na trhu RM-S bylo poslední zářijový den 138 emisí, z toho bylo 77 emisí akcií, 9 podílových listů a 52 emisí obligací. Oproti konci srpnu se počet emisí snížil o sedm, z toho o 6 akcií a jeden dluhopis. Z oficiálního trhu byly vyloučeny či vyřazeny akcie např. České pojišťovny, Českomoravských dolů, Severomoravské energetiky a Stavostroje. Všechny tyto emise byly dle platných Pravidel pro obchodování převedeny na předem stanovenou dobu na volný trh, protože se jednalo o využití § 183i a násl. obchodního zákoníku. Na volném trhu RM-S tak bylo koncem měsíce 11 emisí, v průběhu měsíce byly na trh přijaty čtyři emisí, ale vyřazeno bylo pět emisí.



Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník

Články ze sekce: INVESTICE