Někdy je lepší akcii prodat

10.10.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Vyplatí se dobrovolný odkup nebo je lepší čekat na vyšší nabídku při tzv. vytěsnění (squeeze out)? Tuto otázku si klade a klást bude mnoho stávajících akcionářů. Jaká cesta je tedy lepší?

Česká legislativa nově umožňuje tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. Tisíce lidí, akcionářů několika stovek firem, budou postaveni před hotovou věc: Akcionáři byli, ale už nejsou. Mnoho akciovek je vlastněno tisíci drobných akcionářů, kteří mohou managementu dělat problémy. To jsou pozůstatky kupónové privatizace. Některé konkrétné případy řeší i naši specialisté v poradenském centru:

Dotaz našeho čtenáře:
"Prosím o radu. Dostal jsem nabídku od firmy MADETA Group a.s. Rudolfofská 246/83 370 50 České Budějovice na nepovinný odkup jejich akcií za 700,-Kč/kus ( s výhruškou, že jim to stejně budu muset prodat. A)Musím je prodat, B) Zdá se Vám cena výhodná?"

Odpověď našeho poradce:
"Dobrý den, Madeta Group a.s. učinila minoritním akcionářům nabídku na odkup akcií před provedením "squeeze out" za 700,- Kč. Bohužel již několik let chybí opravdu kvalitní informace o této firmě a tak je určení férové ceny dost komplikované. Nutit k prodeji Vás ovšem nemohou, nicméně bych Vám to doporučil, protože čekat na budoucí dividendy či kvalitní druhou nabídku u squeeze out je víceméně zbytečné."

Ptejte se na cokoliv v naší Investiční poradně.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE