Tabákový průmysl - USA - pokuta 280mld USD nebyla schválena

18.10.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Nejvyšší soud USA neschválil výši pokuty, která zněla na 280 mld USD a figuruje v obvinění tabákových firem ze strany vlády USA za to, že před...

...veřejností zatajily informace o škodlivosti kouření. U Nejvyššího soudu se řešila suma, kterou mají firmy zaplatit, pokud soudce rozhodne, že firmy porušily federální legislativu.
Vláda podala v roce 1999 žalobu na Altria Group a její tabákovou divizi Philip Morris USA, dále na British American Tobacco, R.J. Reynolds Tobacco, Ligget Group, Brown & Williamson, Carolina Group a Lorillard Tobacco z koncernu Loews.
Obžalované firmy odmítají obvinění, že zatajovaly informace a klamaly veřejnost o rizicích kouření a o návykové povaze tabáku a odvolávají se na to, že od roku 1998 výrazně změnily způsob prodeje cigaret i reklamu.
Domácího výrobce cigaret, Philip Morris CR, se daný spor však netýká a investoři mohou kalkulovat výši dividendového výnosu, který by se za rok 2005 mohl pohybovat mezi 7 až 7,5 Kč/akcii při cenách akcie na burze od 18 do 19 tisíc Kč za akcii.
(Zdroj: HN)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE