Zentiva - Tamiflu obchodní příležitostí?

02.11.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Slovenská tisková agentura přinesla v pondělí informaci a možnosti pokrýt výrobou léku Tamiflu aktuální nedostatek tohoto léku v regionu. Text ...

...tiskové informace následuje:

-------------------------
󈯗.10.2005:
PRE SR, ČR A RUMUSNKO JE A.S. ZENTIVA SCHOPNÁ ZABEZPEČIŤ VÝROBU ANTIVIROTIKA
Tasr
Bratislava 31. októbra (TASR) - Pre územie Slovenska, Českej republiky a Rumunska je akciová spoločnosť Zentiva schopná zabezpečiť výrobu antivirotika Tamiflu s účinnou látkou oseltamivir. V piatok 28. októbra akceptovala ponuku švajčiarskeho výrobcu Roche, ktorý prejavil ochotu rokovať s vládnymi alebo súkromnými spoločnosťami s úmyslom vyrábať Tamiflu alebo spolupracovať pri jeho výrobe. Podľa predsedu predstavenstva a.s. Zentiva Alexandra Černáka všetko ostatné závisí od rokovaní a prijatí ponuky spoločnosťou. Švajčiarska firmu Roche ja zatiaľ jedinou, ktorá vyrába takéto antivirotikum proti chrípke. Tamiflu je účinný proti všetkým klinicky významným chrípkovým vírusom. Medzinárodné vedecké skupiny potvrdili na zvieracích modeloch chrípky, že Tamiflu je účinný proti vtáčiemu kmeňu chrípky H5N1, ktorý cirkuluje na Ďalekom východe.“
-------------------------

Téma ptačí chřipky zaznělo i v kuloárech na pondělní prezentaci kvartálních výsledků Zentivy. Laici se ptali na oprávněnost obav z ptačí chřipky a v této souvislosti i na užitečnost a účinnost očkování proti obyčejné chřipce, odborníci charakterizovali současnou míru obav z ptačí chřipky za dosti ovlivněnou medii a přímou souvislost očkování proti obyčejné chřipce a obrany proti ptačí chřipce za obtížně prokazatelnou. Nicméně očkování proti obyčejné chřipce nemůže v zásadě asi uškodit. Samotná Zentiva, bez ohledu na současný výskyt ptačí chřipky, očkuje každoročně své obchodní zástupce proti chřipce, neboť oni stráví mnoho času v čekárnách adinacích v rámci své obchodní činnosti a jsou větší měrou než ostatní vystaveni možnostem virové nákazy.
O obchodních příležitostech a ekonomickém efektu spojených s možnou výrobou léku Tamiflu nepadlo žádné konkrétní vyjádření.

Ukončeme tuto zprávu tedy obvyklým doporučením: „Poraďte se raději se svým ošetřujícím lékařem“ (mimochodem Vaše návštěva a doporučení léku ze strany lékaře se děje v rámci primární péče, té primární péče, kam směřuje marketingové a obchodní úsilí Zentivy).

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE