RM-SYSTÉM: vlivy na vývoj českých akcií v minulém týdnu.

21.01.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí novinek z třetího lednového týdne na kapitálovém trhu.

• ČEZ
• Unipetrol
• Volný trh RM-S - akcie Tatry a Mittal Steel Ostrava

Po výrazných zhodnoceních akciových trhů v minulém týdnu, kdy například kurs Unipetrolu zaznamenal růst o téměř 14%, převládalo v třetím týdnu na kapitálových trzích mírné investorské vyčerpání. Za příčinami stagnace můžeme hledat nejistotu v zahraničí, převážně polská politická situace a nedostatek pozitivních zpráv v zámoří nenahrávaly klidu v investorském rozhodování. Přesto většina titulů zaznamenala mírný růst, zvláště pak páteční obchodování bylo ve znamení příznivého vývoje.

Akcie ČEZu otevíraly týden na 765 Kč, v průběhu týdne kurs kolísal kolem hranice 780 Kč při průměrných objemech obchodů kolem 3 mil.Kč. Páteční informace, o možnosti uzavření rámcové smlouvy při budoucí spolupráci v energetice mezi ČEZem a společností Elektroprivreda Republike Srpske a.d. (Republika srbská, Bosna a Hercegovina) v řádu 1,5 mld. EUR, zastihla kurs akcie na 780 Kč, během dne se pak přiblížil až na dostřel hranici 800 Kč za akcii a týden uzavíral na 794 Kč. Tisková mluvčí ČEZu Eva Nováková sdělila, že „projekt je zatím ve stadiu příprav a je předčasné dělat jakékoliv závěry před provedením projekčních studií (due dilligence, feasibility study)“.

Kdyby skutečně ke zmíněné akvizici došlo, jednalo by se o projekty výstavby nových zdrojů v lokalitách Ugljevik a Gacko a k nim přidružených dolů. Projekt by pravděpodobně nebyl financován z oznámené emise dluhopisů v hodnotě 500 mil. EUR, ale vzhledem k současnému cash flow společnosti by financování projektu z volného finančních prostředků nemělo být překážkou.

Akviziční politika společnosti ČEZ zaměřuje nejen na balkánské státy, ale také na Slovensko, v tomto týdnu se ČEZ kvalifikoval do tendru na Teplárnu Košice. Nesmíme zapomínat ani na tuzemské projekty, zvláště výkup 7% zbylých akcií Severočeských dolů bude investice řádově miliarda Kč. Při současné velmi aktivní akviziční politice je nepravděpodobné dosažení většího dividendového výnosu než-li trhem očekávaných 10 12 Kč na akcii.

Unipetrol po rekordním růstu v minulém týdnu osciloval kolem hodnot 275 Kč za akcii. Maximálních hodnot dosáhl kurs akcie v úterý, kdy proběhl obchod za 284 Kč a dno našel při středeční korekci u 271 Kč.

Zprávou číslo jedna je oficiální prohlášení o prodeji akcií vlastněných společností Unipetrol, a.s. ve společnostech SPOLANA a.s. a KAUČUK, a.s. Majoritní vlastník Unipetrolu, polský PKN Orlen, tak potvrzuje nastolený kurs restrukturalizace konsorcia, od kterého si slibuje zvýšení zisku, který je na letošní rok odhadován na 3 miliardy zlotých (cca 22,5 miliardy korun). Za růstem kursu akcie v minulých dnech stojí i navýšení podílu společnosti Atlantik FT, která aktuálně vlastní 6,41% akcií Unipetrolu.

Z titulů na „Volném trhu RM S“ zaznamenaly největší růst akcie Tatry, které během týdne posílily o téměř 13 Kč a uzavíraly na 139 Kč. Cena akcií Vítkovic se po pondělním propadu na 259 Kč vrátila nad hranici 270 Kč a týden akcie Vítkovic uzavíraly na 271 Kč. Mittal Steel Ostrava uzavřel na hodnotě 2 630 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE