BHS: ÚOHS -asi potvrdí vítěze tendru na mýtné rakouský Kapsch

24.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle serveru EURO OnLine nevyhoví podnětům vyřazených účastníků tendru na výstavbu a provoz systému...

...elektronického mýtného v České republice. V prvostupňovém rozhodnutí úřad podněty odmítne jako neodůvodněné, vítězem tendru tedy zůstává rakouský Kapsch. Výsledek šetření úřadu se firmy od úřadu dozví ještě tento týden.
To by znamenalo, že úřad nakonec odmítl i nejdůležitější námitku podanou společností Autostrade, která argumentovala tím, že stát požadoval „další kvalifikační kritéria“ nad rámec zákona o veřejných zakázkách. Mezi taková dodatečná kritéria patří podle Autostrade požadované certifikáty o bezpečnosti práce a vlivu na životní prostředí. Ty Autostrade nedodala. ÚOHS si myslí, že takové certifikáty stát v zadávací dokumentaci požadovat mohl.
Do výběrového řízení na výstavbu a provoz elektronického mýtného se přihlásila čtyři konsorcia – Autostrade, A-way, Kapsch a Mytia. Výběrová komise však Autostrade, A-way, a Mytii vyřadila pro různé nedostatky v nabídkách již v prvním kole výhodnost jednotlivých nabídek tedy nehodnotila. Autostrade a Mytia podaly podnět k ÚOHS poté, co jim ministerstvo dopravy zamítlo námitky proti rozhodnutí komise.
Systém mýtného vystavěný firmou Kapsch by měl stát cca 22,1 mld Kč. A-way nabídla státu výstavbu a provoz systému za 34 mld Kč, Autostrade za 17,6 mld Kč, konsorcium Mytia (Ascom/Fela/Damovo/ABD Group) za 15,1 mld Kč.
Informace z listopdu 2005 hovoří o tom, že pro Kapsch by jako subdodavatelé mohly pracovat firmy Eltodo a Český Telecom. Obě firmy údajně s Kapschem jednali o spolupráci na vybudování systému. Telecom by mohl nabídnout síť pro přenos dat nebo zúčtovací systém, Eltodo by se prý mělo podílet na stavbě.
(Zdroj:www.euro.cz, www.ihned.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE