Pokuty emitentům za neprůhledné odměňování

27.01.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Správce a regulátor kapitálového trhu, Komise pro cenné papíry, udělila několika emitentům kótovaných cenných papírů peněžitou pokutu. Důvodem jsou nedostatky ve výročních zprávách.

V rámci svého dozoru nad plněním informačních povinností potrestala Komise pro cenné papíry (KCP) 25 z celkového počtu 106 kontrolovaných emitentů kótovaných cenných papírů peněžitou pokutou v celkové výši přesahující 1,5 milionu korun. K tomuto kroku se odhodlala poté, co zjistila nedostatky ve výročních zprávách z roku 2004. Nejčastějším prohřeškem bylo neuvedení principů odměňování vedoucích osob emitenta a členů dozorčí rady, odměn auditorům a zpráv o auditu. Ve 24 případech se Komise rozhodla uložit peněžitou pokutu v rozmezí od 25 000 do 200 000 korun. 

Neprůhledné principy odměňování
Komise pro cenné papíry provedla zevrubnou kontrolu náležitostí výročních zpráv všech 106 emitentů, kterým vznikla povinnost ji uveřejnit na svých internetových stránkách a zaslat právě Ústřednímu orgánu státní správy pro oblast kapitálového trhu, kterým KCP je. Jak vyplývá z tiskové zprávy Komise, zhruba ve 44 případech byly zjištěny obsahové nedostatky, případně rozdíly mezi zprávami uveřejněnými a zaslanými. Ve 31 případech rozhodla KCP o zahájení správního řízení, ve zbývajících s ohledem na nižší závažnost nedostatků věci projednala mimo správní řízení.

Neplnění povinností se trestá
Jak KCP uvádí, minulý týden obdrželi všichni emitenti podrobný návod na vypracování výroční zprávy za loňský rok, tj. 2005. Jeho součástí jsou i upozornění na nedostatky zjištěné ve výročních zprávách z předchozích let a také důrazné upozornění, že Komise bude případné neplnění informační povinnosti důsledně vynucovat a postihovat.

Zdroj: Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE