BHS: Erste Bank - po prvních zkušenostech s obchodováním nové emise

30.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


První zkušenosti (1,5 obchodního dne) s obchodováním nové emise akcií přinášejí zatím dobré zprávy pro další vývoj.V duchu převisu poptávky po...

...akciích nové emise, cca 1,7x (úspěšné emise jsou vždy přeupsány), se nyní manažerům emise daří stabilizovat kurz nové emise, který se v pátek zvedl mírně nad upisovací cenu (ta byla 1278 Kč/akcii) a pokračuje postupně vzhůru. Jejich počáteční obchody asi tvořily podstatnou část velkého objemu pátečních obchodů dnes se objemy obchodů jednotlivých emisí Erste již mnohem více blíží relaci, kterou by bylo možno očekávat vzhledem k velikosti „free float“ v jednotlivých emisích akcií: ten se pro nové akcie může pohybovat odhadem kolem 35,5 mil ks, zatímco pro starou emisi kolem 150 mil ks akcií.
Stabilní vývoj ceny akcií a rostoucí kurz je dobrým znamením jednak pro provedení vlastní emise akcií, které by mělo proběhnout 1.2.2006 (zatím jde o obchody prozatímní – „grey market“) a pokud vytrvá růst kurzu a poptávka, tak lze očekávat, že manažeři emise využijí částečně, či plnou měrou opci (tzv. „greenshoe option“) na dalších až 5,89 mil ks akcií. Toto případné další zvýšení počtu akcií Erste sice zředí zisk na akcii, ale naopak trochu zvýší Book Value, neboť představuje emisní ážio 43 EUR na každou upsanou akcii. Celkový objem peněžních prostředků z úpisu těchto 5,89 mil akcií by mohl být více jak čtvrt miliardy EUR a celkový objem prostředků z úpisu by se přiblížil více ke třem miliardám EUR..
Manažeři emise budou mít tedy snahu udržet mírný pohyb ceny nové emise, který se díky vazbě přes dividendu bude přenášet na emisi starou. Nová emise akcií zde totiž působí jako určitá kotva a nyní spíše brzda rychlejšího růstu pro staré akcie, které by se měly povětšinou držet zhruba o 15 Kč výše díky svému deklarovanému dividendovému nároku na 0,55 EUR/akcii za rok 2005.
(Zdroj:Erste Bank, pražská burza)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE