Ion Tiriac: nejbohatší muž Rumunska

08.02.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Kdo je nejbohatším mužem v Rumunsku? Jak se z vrcholového sportovce stal špičkový manažer? Jak velké je jeho impérium? Přečtěte si následující článek a zjistíte, kdo je Ion Tiriac.

Ion Tiriac, vzor  protobojovníka a věčného rváče s osudem, legendární rumunský sportovec a obchodník, jako by byl předurčen k zápolení a k novým a novým vítězstvím. V 66 letech se panu Tiriacovi nedaří špatně. Jeho majetek ve výši jedné miliardy dolarů jej katapultoval do čela žebříčku nejbohatších Rumunů, který vyšel v prosincovém čísle časopisu Capital.

Fůze Tiriacova dítěte Tiriac Bank s HVB minulý rok, jež byla první bankovní fůzí na rumunském trhu, umožnila vznik čtvrté největší banky v zemi. Rumunskému obchodníkovi, který si vybíral mezi vícero kandidáty jako např. Erste, Unicreditem nebo Dexií, vynesla fůze akcie v hodnotě v 450 milionů dolarů. Tiriac Bank, založená v roce 1990, byla první soukromou  bankou v Rumunsku. Růstu její reputace významně pomohla Evropská Rozvojová a Investiční Banka, která v roce 1993 koupila podíl, což pro tuto instituci byla první investice do soukromé banky ve Střední a Východní Evropě. HVB - Tiriac Bank pokračuje v růstu a díky kvalitnímu managementu si její služby udržují dobré jméno: s bilanční sumou 2,1 miliardy EUR, 72 pobočkami a 720.000 zákazníky má na rumunském bankovním trhu podíl 7,5%. Ion Tiriac si drží čtyřicetiprocentní podíl.

Podobným způsobem došlo i ke spojení další perly v Tiriacově impériu, pojišťovny Tiriac, která se sloučila s mocnou německou institucí Allianz a přijala název Allianz – Tiriac. Společnost je dnes se 158 pobočkami s dvacetiprocentním podílem vedoucí pojišťovnou trhu. Minoritní podíl 44%, který si Ion Tiriac ponechal, dnes má hodnotu vyšší než 200 milionů EUR.

Třetím pilířem Tiriacova hospodářství je síť importérů deseti zahraničních automobilových značek, mezi nimiž jsou vozy jako např. Mercedes, Ford, Jeep či Jaguar. Všechny značky jsou sjednoceny pod křídly společnosti TiriacAuto. Hodnota automobilové divize pod Tiriacovými křídly je odhadována na 200 milionů EUR a její hodnota bude nepochybně dál prudce vzrůstat spolu s poptávkou na rumunském automobilovém trhu, jež v posledních letech zaznamenává rekordní nárůsty prodejů. Roční obrat společnosti TiriacAuto se letos pohyboval kolem 470 milionů EUR.

Majitel využil faktu, že více než 80 procent vozů TiriacAuto je prodáno formou leasingu a synergie s touto divizí dosáhl založením Tiriac Leasingu. Prosperující firmy podporující prodeje finančními službami. I tak však služeb Tiriac Leasingu využívá pouhá polovina klientů společnosti TiriacAuto. Ion Tiriac doufá, že fůze jeho banky s HVB mu umožní získat levnější financování a zvýší tak kompetivitu leasingové divize, jejíž obrat by do tří let měl převýšit půl miliardy EUR ročně.

Tiriacův patnáctiprocentní podíl v rumunské prodejní síti cash&carry, koncernu Makro, který se  v Rumunsku nazývá Metro, má podle dnešních cen na burze hodnotu 80 milionů EUR. *) Makro má dnes v Rumunsku 22 prodejních center a obrat přes 1,3 miliardy EUR s ročními zisky nad 70 milionů EUR.

Pod křídly Tiriac Holdingu jsou i další, byť méně významné společnosti, jako síť rent-a-car značek Avis a Hertz, provozované díky zakoupeným licencím, továrna Rolem dodávající dřevěné komponenty pro vozy Mercedes, Tiriac Air, aerolinie soustřeďující se na mezinárodní osobní dopravu či podíl na mediální skupině MediaPro, provozující soukromý televizní kanál ProTV. Počet zaměstnanců Tiriacových firem se dnes počítá na 20.000.

Tiriac, který patří mezi největší investory v zemi, jako svou největší obchodní chybu označil odmítnutí nabídky pětiprocentního podílu společnosti Nike v osmdesátých letech. Dnes by takový podíl měl hodnotu miliardy dolarů.  V budoucnosti by se chtěl zaměřit především na obchod s nemovitostmi, jak uvedl v říjnovém rozhovoru pro časopis Business Magazin.

Jaký příběh stojí za tak úspěšnou obchodní dráhou? Syn správce kantýny a majitelky ovocnářského krámku neměl ve svých začátcích na růžích ustláno. Na počátku stál sport – a ten se Ionovým osudem stal především díky tomu, že se dům, v němž rodina mladého Tiriaca bydlela, nacházel v blízkosti tenisových dvorců. Významně však napomohl fakt, že Ion Tiriac byl v patnácti kvůli prospěchu vyloučen ze školy a měl tak dost času soustředit se na to, co jej opravdu bavilo: na tenis a hokej.

Ze sportovního klubu Dynamo Bukurešť se postupně vypracoval do rumunské reprezentace v ledním hokeji, v níž svou zem reprezentoval v 85 utkáních. Po vyvrcholení hokejové kariéry na Olympijských Hrách v Innsbrucku 1964, vyměnil hokejku za raketu a přesedlal na tenis, již jako absolvent bukurešťské Fakulty Tělesné Výchovy. Tři roky poté již vítězí ve svém prvním mezinárodním tenisovém turnaji v Zinnovitz. Devětkrát se stal mistrem Rumunska v tenise a zvítězil ve 40 tenisových turnajích. Po ukončení aktivní sportovní dráhy zahájil svou neméně působivou dráhu managera a osobního trenéra mnoha tenisových hvězd, kde na manažerských smlouvách  vydělal desítky milionů marek. Mezi jeho klienty patřila jména jako Nastase, Becker, Graff, Safin nebo Ivaniševič.

Držitel Řádu Práce První třídy a Zasloužilý Mistr Sportu oficiálně řídil a organizoval turnaje série ATP a WTA, jako Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix či World Business Exhibition v Hannoveru 2000. Siccative, Tiriacova promotérská společnost, dodnes drží pořadatelskou lincenci na turnaj v Kitzbuhelu. V roce 1998 se na dva roky stal předsedou Rumunského Olympijského Výboru. Spolu s mediálním magnátem Rupertem Murdochem úspěšně komercializoval televizní přenosy tří Mistrovství světa v plavání.  Když se v roce 1990 vrátil do porevolučního Rumunska a začal zde podnikat, čítalo jeho jmění 112 milionů německých marek.

Ion Tiriac dnes střídavě žije v Monte Carlu a Bukurešti: hovoří šesti jazyky, je rozveden a je otcem tří dětí.

*) Capital Saptamanal Economic si Financiar Nr. 4, Nov. 2005
*) Business Magazin, Nr. 05, Oct. 2005

Autor pracuje pro korporátní divizi BRD v Bukurešti.

Autor článku

Tomáš Hes


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE