Pomocí certifikátů lze investovat do indexu zemí Emerging Markets

15.05.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Index MSCI Emerging Markets se často používá jako benchmark pro srovnávání dosažených výkonů.V indexu „MSCI Emerging Markets“ bylo koncem února (novější data nejsou k dispozici) zohledněno celkem 261 titulů z 21 zemí světa.

Největší váhový podíl měl Samsung Electronics s 6,4 procenty, následovaný Taiwan Semiconductor s 3,3 procenty. Zajímavý je pohled na alokaci jednotlivých oborů: největší váhu měl v referenční den sektor financí s podílem 16,1 procenta, následovaný sektorem energetickým (14,8 procenta). Tím se ukazuje, že kromě rozvoje finančních systémů se velká pozornost speciálně věnuje i akciím, které velmi výrazně ovlivňuje cena ropy. Samozřejmě jsou v portfoliu zohledněny i akciové tituly ze známých rozvojových zemí – Brazílie, Ruska, Indie a Číny, tzv. BRIC států. S takřka 18 procenty mají největší podíl akcie z Jižní Koreje, následované cennými papíry z Jižní Afriky, které mají zastoupení více než dvanáct procent. V indexu jsou ještě tituly z Argentiny, Chile, Indonésie, Izraele, Peru, Filipín a Thajska. Goldman Sachs, přední americká investiční společnost, nyní zvolila chytrou okliku a umožňuje investovat do tohoto tržního barometru i pomocí investičních certifikátů. 


Poskytovatel burzovně obchodovaných fondů, společnost Barclays Global Fund Advisors, má ve své nabídce Exchange Traded Fund (ETF) na index MSCI Emerging Markets, který tak odráží hodnotový vývoj takřka „jedna ku jedné“. O velkém významu tohoto fondu vypovídá aktuální objem zainvestovaných prostředků, který v uplynulých dnech dosáhl 13,1 miliardy amerických dolarů. Protože nabídka ETF formou certifikátu by investorům nepřinesla žádnou přidanou hodnotu, opatřil Goldman Sachs tento certifikát 100procentní kapitálovou garancí. Tato jistota samozřejmě není zadarmo. Investoři neparticipují přímo a v plné (stoprocentní) výši. Na rostoucích kurzech se potenciální zájemci podílí „jenom“ ve výši necelých 80 procent. Hodnota jednoho podílu se na konci doby trvání zjistí z průměru 30 čtvrtletně stanovených kurzů podkladového aktiva - indexového fondu. Nevýhodou této konstrukce (pomocí metody průměrných hodnot) je skutečnost, že se investoři nemohou plně podílet na dlouhodobém růstu akciových trhů. Výhody může ale tento produkt přinést, pokud trhy Emerging Markets ke konci doby trvání značně oslabí. Krátkodobý negativní sentiment pak může dostat kurzy pod masivní prodejní tlak a výnosy získané v průběhu doby trvání by se velice rychle vytratily. S ohledem na emisi nového certifikátu této americké investiční banky je třeba poznamenat, že by jinak tato plná kapitálová garance nemohla být ani vytvořena.

Investoři orientovaní na jistotu, kteří sázejí na plnou garanci a nebojí se ani progresivního zdanění možných zisků, mohou po tomto produktu sáhnout. Tento měnově zajištěný certifikát je průhledně konstruován, proto je snadné zjistit i strukturu požadovaných poplatků. Roční poplatky „Goldmani“ nepožadují, ale musíte se vzdát vyplacených dividend, které emitent použije na financování plné kapitálové garance. Zároveň se tím hradí roční poplatky požadované ETF. Kdo chce však investovat jenom s ochraným polštářem, pro toho má Goldman Sachs v nabídce ještě další dva produkty na ETF. Jedná se o airbag certifikáty. U obou produktů smí podkladové aktivum poklesnout maximálně o 25 procent bez toho, aniž by na konci doby trvání bylo ohroženo splacení nominální hodnoty.
 
Oba certifikáty mohou být upsané přes Stuttgartskou burzu, každý s dvouprocentním ážiem. Jeden produkt je měnově zajištěná varianta (ISIN DE 000 GS0 FMF 4): Zde se cena certifikátu na konci doby trvání opět zjišťuje z průměru třiceti čtvrtletních kurzů. Horní omezení výplaty neexistuje, což ocení investoři, kteří očekávají silný růst transformujících se ekonomik. Totéž platí také pro „Non Quanto“ Airbag certifikát (ISIN DE 000 GS0 J1K 1). Protože v tomto případě není potřeba žádných peněz na měnové zajištění, participují investoři přímo (bez stanovení průměrných hodnot) na skutečném vývoji hodnoty podkladového ETF v poměru „jedna ku jedné“. I přes aktuálně silné euro očekáváme v dlouhém období spíše posilování amerického dolaru. Proto by měli investoři náchylní k riziku sáhnout po měnově nezajištěném produktu. Ale ani 25procentní ochranný polštář neznamená velké zajištění, konec konců kurzy akcií z Emerging Markets trhů dosáhly v posledních letech velmi vysokého zhodnocení. Ve střednědobém horizontu považujeme pokračování růstového trendu za jednu možnou alternativu. Vyloučit však nelze ani výraznou celoplošnou korekci, například v důsledku „externích šoků“. I kvůli stoupajícím úrokovým sazbám v USA jsou trhy Emerging Markets citlivější, protože jejich hausse je do velké míry hnaná vysokou likviditou.

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE