Index PX v nových šatech

30.05.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Od 20. března 2006 se začal na pražské burze kalkulovat nový hlavní index s názvem PX. Po dvanácti letech tak oficiálně skončil burzovní index PX 50, který spatřil světlo světa na počátku dubna 1994. Byl nejstarším tržním barometrem českého akciového trhu.

Bázi indexu tvořilo nejprve 50 emisí (proto číslo 50 v jeho názvu) a jeho počáteční hodnota byla dne 5. dubna 1994 stanovena na 1.000 bodů. Během své dvanáctileté existence prošel index bouřlivým vývojem a velmi divoce se měnil i celkový počet zařazených titulů, který v dobách rozkvětu přesáhl stovku. Úhrnný počet zohledněných emisí v bázi indexu klesal a v posledním období se zastavil těsně nad deseti. Báze nového indexu nahradí též index PX-D, jenž byl zrušen po sedmi letech. Hlavním důvodem pro nový index je: „Nezbytná potřeba podkladového aktiva pro obchodování s futures na index. Splynutí stávajících dvou indexů do jediného by rovněž mělo lépe odpovídat požadavkům připravovaného derivátového trhu.“

O těchto potřebách lze pochybovat. Ani dva měsíce po uvedení indexu neprojevil žádný z tzv. velkých domácích „hráčů“ zájem o finanční produkt, který by přesně kopíroval hodnotový vývoj indexu PX. Tato skutečnost do určité míry vypovídá o pramalé motivaci tuzemských bank (se zahraničí účastí) o český kapitálový trh. Většina bankovních domů a investičních společností koncentruje svoje síly na emise plně garantovaných fondů či strukturovaných dluhopisů, jejichž výnos je většinou závislý na splnění mnoha dodatečných podmínek typu: V případě že trhy porostou můžete omezeně participovat na jejich růstu; žádný z vybraných finančních instrumentů zohledněných v portfoliu nesmí poklesnout o xy %; každý rok je výnos limitován od „A do B“. O skutečné přidané hodnotě těchto produktů jsme v ZertifikateJournal již několikrát podrobně informovali a náš negativní postoj se nezměnil.

U široce koncipovaného indexu PX 50 byl hlavně problém s likviditou. Jeho nástupce - PX index -  obsahuje devět nejvýznamějčích českých Blue Chips (označení pro nejkvalitnější a nejlikvidnější emise), složením se tak nápadně blíží svému konkurentovi – indexu CTX, který kalkuluje burza ve Vídni. Hodnota nováčka je počítána podle tržní kapitalizace. Nelze se proto divit, že největší význam mají energetický gigant ČEZ a rakouská Erste Bank, jejichž váhové zastoupení se blíží maximální hranici 25 procent. V tom nejlepším světle se prezentuje zpětný historický výpočet uplynulých pěti let; index PX zaznamenal skvělé zhodnocení a i díky ekonomickému růstu a boom všech východoevropských trhů zhodnotil o plných 218 procent. Jen pro srovnání: Vůdčí evropský index EURO STOXX 50 ztratil ve stejném časovém období přibližně 20,6 procenta. Ale ani český akciový trh se nemohl vzepřít poslední korekci, která v uplynulých dnech a týdnech postihla všechny významné globální trhy.

Index PX ztratil ze své hodnoty v posledních čtyřech týdnech 10,9 procenta. Přesto se Česká republika prosadila a ve vzájemném srovnání s polským nebo maďarským trhem vyšla jako vítěz. Hlavní tržní indikátor výchdoevropského regionu - index „CECE-EURO“, který kromě českých akcií zohledňuje také jednotlivé tituly z Polska a Maďarska, ztratil v průběhu posledních čtyř týdnů dokonce 12,5 procenta ze své hodnoty. Pozoruhodný rovněž je i dlouhodobý pohled, ve kterém český trh dosáhl nejlepšího zhodnocení. Indexy v Maďarsku či Polsku na něj nestačily.

Za přispění ZertifikateJournal zareagovali nejrychleji experti z Raiffeisen Centrobank a jako první na trhu emitovali index certifikát na PX-index (ISIN AT 000 0A0 16Q 4). Produkt je denominován v EUR, ale kopíruje hodnotový vývoj indexu v českých korunách. Investoři tak postupují dodatečné měnové riziko, které může mít také pozitivní vliv na cenu certifikátu.

I na českém trhu existují společnosti, které se zde dlouhodobě chtějí etablovat. Na rozdíl od tuzemských centrál zahraničních bank neusnuly na vavřínech, chtějí český kapitálový trh nejen podporovat, nýbrž i rozvíjet. Společnost Cyrrus jako jedna z prvních začala aktivně obchodovat s certifikáty a warranty. Objemy obchodů s těmito finančními instrumenty by měly v tomto roce dosáhnout 80 mil. EUR. Uplynulý týden mohla tato společnost jako jediná nabídnout svým vybraným klientům nový produtkt s vlastním „labelingem“. Jednalo se o výše zmíněný index certifikát upsaný v rámci tzv. „private placement“.
 
Dnes se tento produkt poprvé začal obchodovat v tržním segmentu EUWAX na burze ve Stuttgartu, která je evropským lídrem pro obchodování s certifikáty a dalšími strukturovanými produkty. Počáteční emisní cena byla vy výši 52,06 EUR. Emitent se zavazuje v rámci market making stanovovat kurzy vždy v období od 9.30 do 16.00 hodin.

Angažmá na českém akciovém trhu není bez rizika. Současné tržní podmínky sice signalizují částečnou stabilizaci růstu naší ekonomiky – současný premiér očekává v roce 2006 zvýšení hrubého domácího produktu o 7,5 procenta. Ale ministerstvo financí ve svém posledním odhadu z dubna předpokládá letošní růst HDP na 5,6 procenta a Mezinárodní měnový fond je ještě více skeptický, počítá s růstem „jen“ o 5,5 procenta. Tak krátce před volbami lze přiřadit premiérovi odhady a výroky spíše k populistické propagandě. Na globálních trzích lze pozorovat první varovné příznaky. Z důvodu rostoucích úrokových sazeb v USA, se američtí investoři začali stahovat z emerging markets trhů. Kdo chce pomoci index certifikátu sázet na opětovný růst vybraných českých akií, měl by umístit svůj indiviuální stop-loss příkaz přibližně 20 procent pod nákupní kurz.

Investovat lze ovšem i jinak. Raiffeisen Centrobank vyhověla také druhému požadavku společnosti Cyrrus a emitovala čtyři knock-out produkty s tříletou dobou trvání. Tyto produkty umožní participovat jak na růstu tak i na poklesu s finanční pákou. Rozhodující je mít vlastní představu o dalším tržním vývoji. Pro pákovou short- spekulaci je například vhodný produkt Turbo Put (ISIN AT 000 0A0 16U 6) s knock-out hranicí ve výši 2.000 bodů, kterou by index PX neměl do května 2009 prolomit.

Všechny popsané produkty jsou dobrou alternativou, jak transparentně nakoupit nový tržní barometr. Index certifikát má neomezenou dobu trvání, proto může být vhodný především pro investory, kteří očekávají dlouhodobý růst. Knock-out produkty jsou spíše pro krátkodobá angažmá. Aby se zabránilo riskantním spekulacím, nepřesahuje páka úroveň pět. Jak drobní tak i institucionální investoři mají možnost poprvé obchodovat index PX pomocí jednoho finančního instrumentu a dosahovat zisku nejen při růstu ale rovněž při poklesu. Společnost Cyrrus bude po skončení „private placement“ aktivním zprostředkovatelem a konzultantem pro případné zájemce. Věříme, že uvedený produkt osloví potenciální investory. V „šuplíku“ máme připraveny další zajímavé produkty, které mohou obohatit tuzemský kapitálový trh. Potenciální emitenti nás již kontaktovali a projevili zájem.

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát