Na burze se konečně začne obchodovat s deriváty

21.07.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Indexové certifikáty, waranty, opční listy. Složité názvy investičních nástrojů, jejichž role je ale významná a obliba rostoucí. BCPP získala licenci, která jí obchody s těmito nástroji umožňuje.

Pražská Burza cenných papírů je jako houpačka. V době vzniku velké plány, spousta obchodovaných emisí, desítka oborových indexů. Pak doba stagnace a možná až úpadku. Oživeny byly spekulace o sloučení středoevropských burz. Trend se před pár lety opět obrátil spolu s výrazným oživením obchodů a hlavně výrazným růstem cen akcií a tím i zisků investorů. Burza Praha patřila posledních několik let k nejvíce rostoucím burzám ve světě (měřeno hlavními burzovními indexy).

V posledních letech přicházela burza s některými novinkami, které se ji snaží udržet při životě, což se jistě podaří. Obchodování s akciemi ORCO nebo ERSTE BANK, sloučení indexů PXD a PX-50 a další. A tak po letech zůstává nejevětším problémem IPO (viz. box). To se bohužel nedaří. Nové firmy nepřicházejí, podnikatelé v IPO příležitost nevidí a burza sama ke změně tohoto nepříznivého stavu může přispět jen omezeně.

IPO (Initial Public Offering) je vžitý termín pro primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem na burzovní trh. Jde o vstup firmy na burzu, díky kterému se začnou akcie firmy obchodovat na trhu cenných papírů. Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků, nebo, dokonce nejčastěji, kombinace obou uvedených procesů. Investoři zase získají záruku likvidity vložených prostředků, jelikož veřejně obchodovatelné cenné papíry jsou na burze rychle a snadno zpeněžitelné.

Tento týden byl však na informace o burze více než bohatý. Jedna z oblasti spekulace, druhá pravdivá, ověřená, reálná a očekávaná. Nejprve spekulace: podle britského ekonomického listu Financial Times by se měly začátkem příštího roku objevit na pražské a londýnské burze akcie těžařské společnosti OKD (celý článek si přečtěte zde). Zprávu se žádné z agentur doposud nepodařilo ověřit, takže si na skutečnost budeme muset počkat až do vydání oficiálního stanoviska OKD.

Druhá, a pravděpodobně ještě zásadnější, informace přišla hned druhý den. Včera burza zveřejnila zprávu, že 18. července získala od České národní banky povolení na obchodování s novými typy investičních nástrojů. Rozšířená licence nově dovoluje burze organizovat obchodování s těmito nástroji:

  • investičními certifikáty,
  • opčními listy,
  • warranty.

Nové povolení rovněž rozšiřuje škálu podkladových aktiv pro obchodování s futures.

Stávající licence na organizování trhu s deriváty, kterou pražská burza vlastní od roku 2001, umožňovala obchodování pouze s některými typy těchto investičních nástrojů. „Rozšíření licence má pro nás obrovský význam, protože v budoucnu nebudeme limitováni pouze určitými podkladovými aktivy," říká Petr Koblic, generální ředitel pražské burzy.

A jaké jsou plány burzy pro nejbližší budoucnost? "Stále zůstává v platnosti náš plán na zahájení obchodování na sklonku léta s futures na index PX, doplněné možná o single stock futures," doplňuje Koblic.

Podle námi oslovených odborníků bylo získání licence dlouho očekávaným krokem. Význam získání rozšířené licence není možné podcenit. Hlavní přínos je jednak v získání dalších klientů - investorů, dále pak lepší likvidita burzy a v neposlední řadě také větší konkurenceschopnost tuzemské burzy s ostatními regionálními burzami. Srovnání s burzami v Londýně, Tokiu či USA zde ale pořád není a pravděpodobně nikdy nebude na místě. "Licence by měla posunout burzu blíže k rozvinutým světovým burzám, doufejme jen, že se poučí z počátečních chyb svých kolegyň v Budapešti a Varšavě," říká Jan Procházka ze společnosti Cyrrus a jeho slova potvrzuje Luboš Merta ze společnosti Böhm & partner: "Jednalo se o nezbytný krok, obchodování s deriváty je pro burzu velmi důležité." Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum si však neodpustil i malé rýpnutí: "Pro burzu velký krok, který měl ale přijít již daleko dříve!"

Důležitý je nejen pohled burzy, ale samozřejmě také investorů. Drobní investoři mají na trh burzy přístup pouze přes obchodníky s cennými papíry. Ptali jsme se proto obchodníků, zda registrují zájem ze strany jejich klientů o nové instrumenty.

  • Jiří Šťastný, Colosseum: "Jelikož se v segmentu derivátů pohybujeme dlouhodobě, tak můžu potvrdit, že zájem o obchodování derivátů je vysoký."
  • Jan Schiesser, Atlantik FT: "Ano, zájem klientů registrujeme."
  • Luboš Merta, Böhm & partner: "Zájem registrujeme spíše u poučených a zkušených investorů, nebude se zřejmě jednat o produkty pro širokou veřejnost."
  • Jan Procházka, Cyrrus: "Jsme obchodník, který se přednostně zabývá investováním do těchto produktů a proto se naši klienti více než jiní o tyto investice zajímají."
  • Josef Stoulil, Afin Brokers: "V každém případě to přiláká zkušené investory do tohoto nástroje s vyšším stupněm náročnosti na investorské povědomí."

Největší zájem bude pravděpodobně o futures na index PX. Jak nám potvrdil generální ředitel burzy předpokládá se, že se začně obchodovat ještě na sklonku léta. To bude určitě zajímavá investiční příležitost. Vždyť "koupit si" všechny akcie obchodované na burze jedním instrumentem je lákavé. Pak už jen drobnost: doufat, že burza jako celek poroste a na nákupu tohoto instrumentu tak investoři vydělají.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE