Warren Buffet změnil akciové portfolio ve své firmě

18.08.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Warren Buffet, multimiliardář a jeden z nejúspěšnějších investorů historie, změnil složení akciového portfolia ve své firmě Berkshire Hathaway. To by mohl být signál pro další investory. Jaké má toto rozhodnutí důsledky?

Známá firma Berkshire Hathaway, která je se svojí cenou přes 90.000 USD za jednu akcii nejdražší akcií veřejně obchodovatelné firmy, změnila letos ve druhém čtvrtletí svoje akciové účasti v některých firmách. Warren Buffet tak změnil představy o diversifikaci svého firemního portfolia.

V poslední době je o Warrenovi Buffetovi dosti slyšet. Nedávno se rozhodl ještě za svého života realizovat převážnou část svého majetku v rozsahu cca 30 mld. USD ve prospěch prestižní nadace založené a spravované Billem Gatesem a jeho manželkou Melindou (Melinda and Bill Gates Foundation). Rovněž se vyjádřil, že další dolary v rozsahu stovek miliónů věnuje nadacím spravovaným jeho potomky v pravidelných ročních intervalech. V současné době je majetek tohoto druhého nejbohatšího člověka na světě oceňován zhruba na 42 mld. USD.

Změny v akciových podílech
A nyní k přesunům akciových podílů firmy Berkshire Hathaway. Dle hlášení podaného americké Komisi pro cenné papíry (SEC - Securities and Exchange Commission) vyplynulo, že Warren Buffet a jeho firma již nemají podíl ke dni 30.6.2006 ve firmě Gap (prodejce oblečení a doplňků) v rozsahu 10 miliónů kusů akcií.

Dále tento pojišťovací konglomerát se sídlem v Nebrasce (stát Omaha, USA) zredukoval svoji držbu akcií ve společnosti H & R Block, což je největší severoamerická firma na zpracování daní. Snížení podílu akciového balíku lze vyjádřit číslem 16,06 mil. kusů akcií ke dni 31.3.2006 a nyní to činí 11,39 mil. kusů akcií. Naopak došlo k navýšení akciového podílu firmy u společnosti ze sektoru Business Support Services - Iron Mountains a to konkrétně z 3,48 mil. kusů akcií na celkových 5,02 mil. kusů akcií. Současná cena Iron Mountains se nachází na kursu cca 38 USD za akcii.

V hlášení vůči SEC dále firma Berkshire Hathaway uvádí, že získala ke dni 31.3.2006 celkový počet 1,97 mil. kusů akcií v hodnotě 116,7 mil. USD ve známé farmaceutické firmě Johnson and Johnson. Nicméně toto portfolio mohla firma již odprodat, neboť v reportu k 30.6.2006 se již žádný podíl v této firmě nevyskytuje. Rovněž je třeba zmínit navýšení účasti firmy W.Buffeta ve firmě USG Corp. zabývající se výrobou stavebních materiálů na 16,5 % nákupem 588.300 kusů akcií této zřejmě perspektivní firmy s kursem 46,50 USD za akcii. Charakteristika Berkshire Hathaway:Jedná se holdingovou společnost vlastnící několik desítek subfirem, které se zabývají poměrně dosti diversifikovanými aktivitami. Ovšem za nejdůležitější sektor se pokládá sektor pojišťovnictví na primární bázi, ale i na bázi zajištění (de facto pojištění pojišťoven). Dále ovšem firma vlastní subjekty podnikající v těchto odvětvích: módní doplňky, oblečení, stavební materiály, finanční produkty, letecká přeprava a služby a retail business. Berkshire Hathaway se obrátila i mimo území USA a ve formě ADR´s (American Depository Receipts) získala 488.500 kusů významné francouzské farmaceuticko-biotechnologické společnosti Sanofi-Aventis, jejíž kurs nyní činí zhruba 45 USD.

Pokud jde o strategii získávání podílů firmy W. Buffeta, jsou zpravidla upřednostňovány firmy se stabilní situací (fundamentální hledisko, finanční situace apod.), dobře strukturovanou firemní sítí a logistikou, lehce porozumitelným zaměřením businessu a také jejichž akcie se jeví jako podhodnocené.

Více o akciích Berkshire Hathaway
Pokud se podíváme podrobněji na vývoj akcií společnosti Berkshire Hathaway na burze NYSE, dostáváme se k opravdu zajímavým číslům. Za posledních 50 dnů činí průměrný kurs akcie 91.355,50 USD a za posledních 200 dnů je toto číslo na úrovni 89.741,44 USD. Znamená to, že v poslední době akcie firmy rostou a není ani divu. "Tržní kapitalizace Berkshire Hathaway činí 104,57 mld. USD a firma disponuje obrovskými "cashovými" rezervami v rozsahu několik desítek miliard USD," vysvětluje Ing. Josef Stoulil z Afin Brokers a.s. Na začátku existence firmy, někdy kolem roku 1970, činila cena akcií pouze 42 USD za kus a před více než 16ti lety (12.ledna 1990) byla 8200 USD zaakcii.

A zisk Berkshire Hathaway? Ten vzrostl v rámci posledního reportu hospodaření za uplynulé období o 62 % a akciový výnos v minulých 40ti letech byl v průměru přes 20 procent ročně. Za posledních patnáct let posílily akcie Berkshire Hathaway téměř o 1150 procent!

Setkání milionářů
Všechny uvedené charakteristiky firmy se poté odráží každoročně v Nebrasce ve zvláštním setkání všech akcionářů firmy Berkshire Hathaway (musíme brát v úvahu, že i vlastnictví 1 ks akcie je již slušnou investicí), na valné hromadě. Zde jsou jako hlavní chod podávány 2 kilové steaky a na tomto "večírku" se schází až 20.000 lidí. Veleváženou osobou na této velmi prestižní akci je vždy samozřejmě sám šéf Warren Buffet.

Připraveno ve spolupráci s Afin Brokers, a.s.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE