Americké trhy včera, dnes a zítra

06.10.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Na amerických akciových trzích v posledních měsících vládne poněkud proměnlivá nálada, kdy nervozitu a vyčkání střídá optimismus. Jaké byly US trhy v uplynulém čtvrtletí a co nás čeká v tom následujícím?

US trhy: Ohlédnutí za 3. čtvrtletím

Pokud se podíváme na vývoj amerických akciových trzích v posledních třech měsících, hlavní roli ve třetím kvartálu hrály opět úrokové sazby a obavy z inflace. Zejména začátek čtvrtletí byl ve znamení negativních nálad, kdy si v důsledku přetrvávajících vysokých inflačních tlaků hlavní akciové indexy udržovaly klesající trend a postupně prudce oslabovaly (Nasdaq cca -8 %, Dow Jones Industrial Average cca -5,5 %, SP500 cca -5,5 %).

Zlomovým okamžikem se ukázala polovina července, kdy americkými úřady uveřejněná makrodata se na finančním trhu projevila jako povzbudivá. To opatrně potvrdilo i vedení FEDu, které naznačilo, že se centrální banka i nadále obává rizika zvýšené inflace, avšak předpokládaný pomalejší hospodářský růst by měl postupně cenové tlaky zmírnit a inflace by tak v příštích čtvrtletích měla zpomalit (podle odhadů by se inflace měla letos udržet v rozmezí 2,25 - 2,5 % a příští rok 2007 dokonce klesnout až ke 2 procentům).

Sazby po dlouhé době beze změny
Inflační optimismus „přinutil“ vedení FEDu na svém srpnovém zasedání ponechat úrokové sazby beze změny, což se stalo po více než 2 letech. Pozitivní nálada se podepsala i na komoditních trzích, kdy výrazné snížení cen ropy pomohlo umazat citelné ztráty vzniklé ve druhém čtvrtletí (ropa v posledním velmi krátkém období ztratila zhruba 25 %, zemní plyn téměř 40 %, topný olej přibližně 25 %, zlato a hliník zhruba po 12 % a měď zhruba 16 %).

Snižující ceny energií v současné době vedou ke spekulacím o možném snižování úrokových sazeb začátkem příštího roku. Neklidné spaní přináší mnoha obchodníkům i vývoj cen ropy, kdy jen s těžkým srdcem přihlíží, jak se cena propadá. Spíše než překročení hranici $80 se jeví jako pravděpodobnější pád pod $50 za barel ropy. Tyto faktory by se mohly promítnout do nižších nákladů korporací stejně tak jako i do spotřebitelské důvěry a mohly by být vzpruhou i pro začínající poslední čtvrtletí. Ovšem determinanty vývoje akciových trhů nadále zůstávají ekonomický vývoj a inflace.

Komoditní indexy v červených číslech
Nedávné výprodeje na komoditních trzích se podepsaly na vývoji některých indexů, které mnohdy zaznamenaly citelné ztráty. Nejhůře za poslední tři měsíce dopadl Platinum & Precious Metals Index, který zaznamenal ztrátu - 33,75 % a navázal tak na nevydařený druhý kvartál. Ovšem ani ostatní indexy nezůstaly pozadu. Na druhém místě skončil Coal Index -33,4 %, na třetím Mining Index -24,1%, dále Gold Mining Index -18,6 % nebo Steel Index -12,8 %. Naopak ze dna se dokázaly zvednout Tires Index (velmi neúspěšný druhý kvartál dokázal vykompenzovat 19,3 % nárůstem), nebo Pan American Silver – PAAS, který se v Q2 propadl o 37,6%, ale v Q3 si reputaci vylepšil a uzavíral se ziskem 8,6 %. Přední pozice neuhájil Trucking Index, který zakončil letní běh s 15,5 % ztrátou. Prvenství v uplynulých třech měsících získal s pohodlným náskokem Toys Index (+ 26,4 %).

Tabulka: Nejúspěšnější a neztrátovější sektory a jejich emise v 3. čtvrtletí 2006 

Nejúspěšnější sektory v 3Q 2006
Toys Index 26,42 %    
  THQ Inc (THQI) 35,05 %    
  Activision Inc  (ATVI)   32,69 %    
  Take-Two Interactive Soft. (TTWO)   31,79 %    
  Corgi International Lmt (CRGI)  -49,28 %    
Tires Index 26,42 %    
  The Goodyear Tire & Rubber. (GT) 30,63 %    
  Bandag, Incorporated (BDG)   12,16 %    
  Bandag Inc.  (DGA)   12,10 %    
  Amerityre Corp (AMTY)  -21,87 %    
Nejztrátovější sektory v 3Q 2006
Platinum & Precious Metals Index -33,75 %    
  Minco Mng & Metals Corp (MMK) 14,62 %    
  Apex Silver Mines Ltd (SIL)   10,70 %    
  Silver Std Res Inc (SSRI)   10,20 %    
  Stillwater Mining Company (SWC) -33,75 %    
Coal Index -33,36 %    
  Natural Resource Part. (NSP) -1,47 %    
  Alliance Res Partner L P (ARLP)   -3,89 %    
  Yanzhou Coal Mng (YZC)   -7,01 %    
  James River Coal (JRCC)  -60,17 %    

Zdroj: Afin Brokers, a. s. 

US trhy: Výhled na zbytek roku 2006

A jaký bude vývoj amerických akciových trhů v následujících třech měsících? Podle analytiků společnosti Afin Brokers bude záviset především na těchto faktorech:

  • úroveň reportů makroekonomických dat a inflace a adekvátním růst US ekonomiky ovlivňující postoj FEDu udržovat úrokové sazby na stávající úrovni. Benchmarková úroková sazba overnight banking rate je na úrovni 5,25 % p.a.
  • průběh nastávající sezóny reportů o hospodaření veřejně obchodovatelných firem v USA za 3. čtvrtletí, která začíná zhruba v polovině měsíce října. Pokud se znovu potvrdí solidní předpoklady o dvouciferném průměrném růstu ziskových položek společností (např. v celém indexu Standard and Poor´s 500), bude to určitý impuls pro trhy a také obrana proti názorům o návaznosti zpomalení růstu US ekonomiky a korporátních zisků.
  • další postup v řešení různých geopolitických vlivů (Severní Korea, Střední Východ, Írán, apod.)
  • situace na trzích komodit, kde zejména ropa zažívá výrazné poklesy (nyní kolem 56,50 USD za barel) a zlato, které přestává být postupně určitým hedgingovým nástrojem proti inflačnímu znehodnocení.
  • vývoj na forexových trzích (rozhodující aktuální cross rates EUR/USD kolem 1,27) v návaznosti na nastavení výše úrokových sazeb na USD a EUR, kde existuje zřetelný úrokový diferenciál.


Nesmíme však zapomenout na blížící se zimu, která může přispět k obratu v cenách energií a hlavních komodit. „Akciové trhy by v tomto případě mohly doznat částečných korekčních pohybů. Bude záležet na spotřebitelském vkusu a sentimentu v USA (ale i v Evropě a Asii) při různém vývoji objektivních faktorů ovlivňujících celý sektor peněžních toků“ vysvětluje Ing. Josef Stoulil ze společnosti Afin Brokers a dodává: „Nicméně z dosavadního vývoje na trzích akcií i komodit vyplývají naděje, že klesající náklady na energie budou iniciovat jistý boom ve spotřebitelských výdajích a následně brzdit případné zpomalování růstu ekonomiky USA". Tyto indikátory jsou totiž rozhodující pro postoj FEDu, zda úrokové sazby korigovat či ponechat beze změny.

Doprava či telekomunikace? Záleží na výsledcích!
Z výše uvedených skutečností se mohou nabízet sektory, jejichž výkonnost by mohla překročit průměrný výnos celého trhu, jako např. retailové služby a spotřební zboží (maloobchodní řetězce, speciální prodeje služeb), aerolinky (v případě udržení ceny ropy na dosavadní nebo i nižší úrovni), sektor zábavy (vzhledem k období konce roku), sektor dopravy a přepravních služeb, automobilový sektor (zvýšený zájem o prodeje a intenzivnější cestování v závěru roku), software (nákup nových zařízení na konci roku), brokeři (tradičně dobrý průběh vývoje akciových trhů v posledních týdnech roku), telekomunikační zařízení (opět vyšší nákupy a poptávka v závěru roku, intenzivní komunikace prostřednictvím mobilních sítí, pevných linek, internetů apod.).

Samozřejmě bude zde také záležet na konkrétních firmách a jejich hospodářských výsledcích za 3. čtvrtletí. Proto nelze vyloučit pozitivní ani negativní překvapení v jednotlivých firemních či sektorových případech.

Připraveno ve spolupráci s Afin Brokers, a.s.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE