Tradingem k bohatství: světový bestseller konečně i u nás

20.10.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


V těchto dnech se do prodeje dostává překlad originálu Trading for a Living. Skvělá publikace ukazující začínajícím obchodníkům i zkušeným traderům možnou cestu k vytouženému úspěchu při obchodování na kapitálových trzích.

Příběh jednoho z nejúspěšnějších burzovních obchodníků posledních několika dekád se začal psát v únoru roku 1974. Tehdy třiadvacetiletý lékař s čerstvým diplomem z psychiatrie byl členem posádky lodi Sovětského svazu kotvící v Abidijanu na Pobřeží slonoviny.

Dr. Alexander Elder se narodil v Leningradě a vyrůstal v Estonsku, kde ve věku 16 let započal se studiem medicíny. Sovětský svaz nenáviděl a netoužil po ničem jiném než po emigraci. Ta se mu nakonec právě v Abidijanu podařila. Špinavými ulicemi utekl na ambasádu Spojených států, byl eskortován do New Yorku a v USA získal politický azyl.

Už poměrně brzo po příjezdu do USA začal koketovat s burzou a burzovními obchody. Start byl poměrně nenápadný. "Všechno začalo v létě roku 1976, když jsem projížděl Ameriku z New Yorku do Kalifornie," píše Dr. Elder v úvodu knihy, která u nás právě vyšla pod názvem Tradingem k bohatství. V kufru svého starého auta měl několik knih o psychiatrii, historii a jeden výtisk How to Buy Stocks, kterou si půjčil od svého přítele. Jak Dr. Elder píše, tato kniha mu otevřela dveře neznámého světa. Dnes ordinuje maximálně několik odpoledních hodin po uzavření trhů. Drtivou většinu času tráví na trzích.

Kniha Tradingem k bohatství

O obchodování na burzách, o cestě k úspěchu, zaručených návodů a perfektních manuálů bylo napsáno nespočet. V čem je kniha Tradingem k bohatství výjimečná? Určitým způsobem nový pohled přináší spojení lékaře - psychiatra - a burzovního obchodníka. Dr. Elder není teoretik. Sám investoval medicínou vydělané dolary, prožil euforické vrcholy i bolestivé pády. Když byl úplně na dně, vydal se do nemocnice, vydělal další peníze a zkusil to na burze znova. "Zlom konečně přišel ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že klíč k úspěchu je v mojí hlavě a nikoli v mém počítači," prozrazuje nám dnes již legendární obchodník.

Money management a obchodní systém jsou základní pilíře, na kterých každý obchodník buduje svůj úspěch. Nastavení vlastních parametrů těchto dvou pilířů a hledání správné rovnováhy mezi nimi je nikdy nekončící úkol tradera. Popis klasické metody technické analýzy je obohacen o pohled psychologický, který, jak uvádí Elder, je klíčem k úspěchu. Popis Stochasticu, On-balance Volume, NH-NL a všech dalších indikátorů je vždy doplněn o pravidlo obchodování, více či méně v každé literatuře dostupné, ale především o analýzu psychologie davu. Při popisu TRIN indexu se tak dozvíme, že akciový trh je maniodepresivní šelma, protože kolísá mezi mánií a strašnou depresí. Stejně jako nálady maniodepresivních pacientů probíhají v cyklech (jakmile pacient dosáhne dna deprese jeho nálada se začne zlepšovat), tak obdobné chování sledujeme u trhů. Obchodníci mohou TRIN k určení těchto cyklů na akciovém trhu použít a vsadit tak na jejich obraty.

Tato kniha Dr. Eldera, která je jen jednou z jeho mnoha publikací vydaných a přeložených do různých světových jazyků, není v žádném případě zaručeným manuálem popisujícím přesnou cestu k vysněnému bohatství získanému obchodováním na kapitálových trzích. Rozhodně se však řadí k zajímavým publikacím, které začínajícím obchodníkům i zkušeným soukromým traderům otvírají oči a ukazují nový pohled na svět obchodování. Je určitě dobré, že se tato kniha dostává i k našim čtenářům toužícím číst užitečnou literaturu ve svém rodném jazyce.

Pokud máte zájem, můžete si knihu Tradingem k bohatství od Dr. Alexandra Eldera objednat v našem Prodejním centru. Knihu vám doručíme na dobírku až do domu. 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE