Komoditní přehled III. čtvrtletí 2007

12.10.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na počátku čtvrtého čtvrtletí vám nabízíme komoditní přehled společnosti Colosseum, který shrnuje vývoj na trzích s futures, s akciovými indexy a to nejdůležitější z měnových trhů za poslední tři měsíce. Nechybí ani předpokládaný vývoj na sledovaných trzích pro další měsíce, zejména pro následující čtvrtletí tohoto roku.

Dění ve světě financí bylo ve třetím čtvrtletí ovlivněno především krizí na hypotečním a úvěrovém trhu ve Spojených státech, která následně zasáhla celý svět a projevila se nejen na trzích akciových, ale i na komoditních a měnových. 

I přesto poskytly komoditní trhy v tomto čtvrtletí velké množství velmi zajímavých investičních příležitostí, na nichž mohl vydělat kterýkoliv účastník trhu. Na rekordní hodnoty se dostalo hned několik komodit v čele s pšenicí a ropou, které doprovázelo nezanedbatelné zhodnocení zlata. První dvě zmiňované si dokonce šáhly na historická maxima, přičemž pšenice ve sledovaném období posílila o více jak 59 procent.

Panika na finančních trzích se přenesla i do oblasti měn, kde jsme mohli pozorovat prudké oslabování amerického dolaru, který propadl vůči většině nejvýznamnějších světových měn a vůči euru zaznamenal historicky nejslabší hodnotu. Obratu o 180 stupňů se dočkal i japonský jen, kdy hromadné ukončování carry trades vedlo k prudkému posílení vůči zelené bankovce. Rekordy lámala i česká koruna, která prorazila úroveň 20 korun za dolar.

Jedny z největších turbulencí spojených s problémem úvěrových trhů zaznamenaly pravděpodobně akciové trhy, které celosvětově prošly korekcí a stále přetrvávají obavy ohledně zpomalení ekonomik.

Podrobné informace o minulém i budoucím vývoji naleznete v přiloženém reportu, který pro vás připravil analytický tým společnosti Colosseum ve složení:

 

Autor článku