Maxův tip: Nákup cukru

20.11.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Konstantní růst poptávky v potravinářském průmyslu, biopalivové šílenství nebo pokles produkce. To jsou některé z hlavních fundamentálních důvodů pro nákup cukru. Cukr se tak stává zajímavou investiční příležitostí.

Cena cukru za poslední 2 roky prudce propadla. V lednu 2006 se ještě pohybovala těsně pod hodnotou 20 centů za váhovou libru. Momentálně se aktivní kontrakt obchoduje přibližně za 9,9 centů/libru. Vývoj ceny cukru byl v poslední době oproti jiným komoditám, které se používají na výrobu biopaliv, velmi odlišný. Stačí se podívat kupříkladu na kukuřici nebo řepku. Obě zhodnotily o desítky procent. Cena ropy se navíc v tomto měsíci vyšplhala na nové historické maximum 98,1 USD za barel. Podle naší fundamentální analýzy je cukr relativně podhodnocen, proto očekáváme, že by jeho cena mohla začít stoupat.

K načasování vstupu na trh jsme použili technickou analýzu. Nakoupíme 3 kontrakty po případném proražení rezistence na úrovni 10,5 centu (za cenu 10,51 centu). V časovém horizontu 3 až 6 měsíců by pak bylo možné očekávat zhodnocení na 12 centů/libru. V případě příznivého vývoje můžeme dosáhnout výnos 5007 USD při investici přibližně 10000 USD.

Graf č. 1: Dlouhodobý cenový vývoj cukru

Vývoj cukru
Zdroj: CSI
 


Fundamentální důvody pro nákup cukru

1. Konstantní růst poptávky v potravinářském průmyslu – celosvětová spotřeba tohoto sladidla každý rok roste 2 procentním tempem. Konzumace se rapidně zvyšuje v Asii, kde velmi rychle stoupá počet obyvatel. Spotřeba cukru na hlavu v Číně nebo Indii dlouhodobě zaostává za vyspělými západními zeměmi nebo Japonskem. V posledních letech však dochází ke zvyšování životní úrovně tamních obyvatel, což se podle našeho názoru odrazí i na poptávce po sladidlech.


Spotřeba cukru2. Biopalivové šílenství
– světové ekonomiky jsou pořád závislé na vývoji cen ropy na komoditních trzích. Ta v posledním období pokořila historická maxima a směle můžeme říci, že propadu zpět pod 50 dolarů/barel se v nejbližších 5 letech pravděpodobně již nedočkáme. Čím dražší je ropa, tím více se zvyšuje zájem o alternativní pohonné hmoty. Biopaliva dostala zelenou i mezi politiky, kteří slyší na prosby svých voličů. Vysoká cena benzínu a nafty značně zatěžuje peněženky obyvatelstva a snižuje i zisky podniků. Jednou z komodit vhodných na produkci bioetanolu je cukr. Průkopníkem této výroby je Brazílie, která postavila své biorafinerie již v 80. letech minulého století. Brazílie se také stala největším vývozcem etanolu na světě. Počet motorových vozidel, které v této zemi jezdí na etanol, prudce roste. Datargo, firma zaměřená na poradenství v oblasti produkce cukru a etanolu v Brazílii, předpovídá, že v roce 2011 se v zemi spotřebuje více etanolu než benzínu. V současnosti brazilští motoristé ročně projezdí 16 miliard litrů etanolu a 27 miliard litrů benzínu. Autoprodejci hlásí, že až 85 procent prodaných vozidel spotřebovává etanol.

Další rozvíjející se zemí, která výrazně začíná podporovat biopaliva, je Indie. Tamní vláda se rozhodla, že od října tohoto roku musí čerpací stanice prodávat benzín, který obsahuje 5 procent bioetanolu. Od října příštího roku by tento poměr měl stoupnout na 10 procent. Vyspělé státy v Evropě (včetně České republiky) a USA již také mají legislativu, ve které je vymezen minimální objem biosložky v benzínu a naftě. Americký prezident George W. Bush prohlásil, že do konce roku 2017 by Spojené státy mohly zvýšit roční spotřebu etanolu ze současných 5 miliard galonů na 35 miliard galonů. Pozadu nezůstává ani Evropská unie, která plánuje, že v roce 2020 se 10 procent pohonných hmot bude získávat z biopaliv.

3. Výhodnost produkce etanolu z cukrové třtiny – hlavními zemědělskými plodinami, ze kterých se vyrábí bioetanol, jsou cukrová třtina, kukuřice, olejniny a obiloviny. USA kvůli odlišným klimatickým podmínkám oproti Brazílii prosazují kukuřici, a to i navzdory faktu, že produkce cukru z třtiny je ekonomicky výhodnější. V následují tabulce jsou shrnuty hlavní rozdíly.

Podle našeho názoru je jenom otázkou času, kdy producenti etanolu začnou upřednostňovat cukrovou třtinu před kukuřicí. To by vedlo ke zvýšení poptávky po cukrové třtině, která by následně chyběla při výrobě cukru.

4. Pokles produkce evropských a amerických farmářů – agrární lobby je v Západní Evropě i Spojených státech velmi silná. Díky svému postavení prosadila v předcházejících letech uvalení dovozních cel a kvót na zemědělské produkty z rozvojových států. Minulý rok však Evropa změnila svůj ochranářský postoj a výrazně snížila dotace domácím farmářům. Zemědělci tak na svá pole vysadili výnosnější plodiny a produkce cukru poklesla. Snížení nabídky sladidla by se mělo projevit ve vyšší ceně. USA se kvůli vysokým dovozním clům dokonce dostaly do křížku s World Trade Organization. Washington však již uvažuje o redukci subvencí zemědělcům z 45 miliard USD na přibližně 13 až 16,4 miliard USD. Vysoké dovozní clo na etanol (0,54 USD/galon) se podle našeho názoru také dostane na seznam témat, o kterých se bude živě diskutovat.

5. Zdražování produkce cukru v Brazílii – vysokou nákladovou položkou jsou výdaje na lidskou pracovní sílu. Přes sezónu je sběr a zpracování cukrové třtiny v Brazílii zdrojem příjmů až pro jeden milion obyvatel (většinou nízko kvalifikovaných). Jejich hodinová mzda je maximálně 2 dolary, což je téměř o polovinu méně jako průměrný plat. Prognózy vývoje výše platu naznačují konstantní zvyšování několikaprocentním tempem ročně. Podle našeho názoru se to promítne i do ceny cukru. Náklady na produkci budou vyšší i kvůli enviromentálním požadavkům brazilské vlády. Ta zakázala spalování listů na plantážích. V minulých letech v hlavních pěstitelských oblastech (např. Sao Paolo) docházelo k extremnímu zhoršení kvality vzduchu. Následkem toho se zvýšil počet lidí s dýchacími problémy.


Technická analýza

Technická analýza taktéž vyslala jasný signál, že se cena cukru bude hýbat. Střednědobá downtrendová linie (červená přímka) byla prolomena. Současný býčí trend je patrný i z vývoje 20 denního exponenciálního klouzavého průměru (červená křivka), který je nad 100 denním EMA (černá křivka). Modře vyznačená přímka je hranice supportu a měla by sloužit jako opěrný bod při mírné cenové korekci. Z grafu je zřejmé, že se cena dostala právě na tuto hranici. Od ní by se následně mohla odrazit a pokračovat vzhůru. Po proražení rezistence (tenká modrá přímka) na úrovni 10,5 centu vstoupíme do pozice.

Graf č. 3: Cenový vývoj cukru

Cena cukru
Zdroj: CSI
 

Možná rizika:

  • Indie se v průběhu léta stala největším producentem cukru na světě. Trh sice další zvyšování jejího výstupu očekává, avšak při výrazně vyšší produkci by vzniklo riziko extrémního převisu nabídky nad poptávkou.
  • Zájem o biopaliva je přímo úměrný výši ceny ropy. V současnosti se cena černého zlata pohybuje blízko historických maxim a na OPEC začíná být opět vyvíjen tlak na zvýšení těžby. Prosincové zasedání kartelu tak může přinést další navýšení těžebních kvót, na což by ropa reagovala pravděpodobně poklesem.


Specifikace kontraktu

  • Futures na cukrFutures na cukr (Sugar No.11), (ICE, New York)
  • Měsíc dodání březen 2008 (případně další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu: 112 000 liber
  • Kurz v US centech za libru
  • Hodnota bodu: 1 cent = 1120 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk/ztrátu 1120 USD)
  • Margin 1085 USD

 

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE