Forex: Inflace v eurozóně roste na 4%. Euro-dolar na 1,58 EUR/USD

30.06.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Evropská měna se dnes na páru s dolarem dokázala přehoupnout přes hranici 1,58 EUR/USD poté, co byly zveřejněny předběžné výsledky červnové inflace v...

...eurozóně. Ta pokračuje v rychlém růstu, když se meziročně vyšplhala na 4% a je tak vysoko nad inflačním cílem Evropské centrální banky, což ještě více utvrzuje obchodníky v očekávání čtvrtečního růstu úrokových sazeb. Červnový výsledek byl výrazně nad květnovými čísly, kdy se inflace dostala až na 3,7%, přičemž analytici očekávali růst na 3,9%. Ve stejný čas dnes byly zveřejněny také výsledky inflace v Itálii, které kopírovaly souhrnný ukazatel pro eurozónu, když italská inflace stoupala z 3,7% na 4%. V 11:50 se evropská měna na páru s dolarem prodávala na ceně 1,5815 EUR/USD, výrazného výprodeje se naopak společně s ostatními vysoce úročenými měnami dočkala na páru s japonským jenem, ke kterému se v 10:15 propadala až k hranici 166 EUR/JPY. Obchodníci tak zřejmě vybírají zisky z minulého týdne, kdy se euro na páru s japonskou měnou dostalo až k historickému maximu 169,40 EUR/JPY. Tomu napomáhá i dnešní vývoj na akciových trzích, které navazují na negativní trend z konce minulého týdne a tak se v 11:50 např. německý DAX propadal o 1,59%.

Obchodníci nyní vyčkávají na zahájení obchodování v USA a na to, zdali se výprodej na amerických akciových trzích po hektickém konci minulého týdne podaří stabilizovat. Odpoledne jsou pak ke zveřejnění připraveny mezi nejzajímavějšími kanadské výsledky růstu HDP a ukazatel výrobní aktivity v Chicagu, v podobě chicagského PMI. Cena ropy po čtvrtečním proražení konsolidačního pásma a resistence kolem ceny 137,70 pokračuje v růstu, když se v odpoledních hodinách prodával barel severomořského brentu za 142,60 USD/barel. Dražší je také zlato, které rostlo až na 934 USD/tr. unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE