Komodity: Zvýšená poptávka po zlatě

30.06.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Poslední den minulého týdne, vzrostla cena zlata na nejvyšší úroveň za poslední měsíc, kdy investoři reagovali na rostoucí ceny energií a slábnoucí...

...dolar. Ropa na světových trzích vystoupala v závěru týdne na rekordních 142,99 USD/barel. Zlato je tak často vyhledávanou alternativní investicí v zajištění proti rostoucí inflaci. Pokud se bude ropa pohybovat na takto vysokých hodnotách, cena zlata by neměla v nejbližší době pravděpodobně klesat. Žlutý kov je podpořen také oslabujícím dolarem, který se z důvodu masivních výprodejů na akciových trzích, v pátek obchodoval nad 1,58 EUR/USD.

Zlato se srpnovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu zavřelo v páteční obchodní seanci na 929,6 USD za trojskou unci. Během dne se cena zlata vyšplhala až na úroveň 933,0 USD.

Nový týden na trhu se zlatem je stále ve znamení býků, kteří jsou hnáni momentální situací kolem americké měny a ropy. Dolar oslabuje tedy i dnešním dnem, kdy se očekávají pro tento týden významné fundamenty, které přijdou z USA i eurozóny. Právě fundamenty z EU budou tento týden nejvíce sledovány, kdy se ve čtvrtek očekává zasedání ECB o změně úrokových sazeb. Situace na páru euro-dolar bude tento týden velmi zajímavá, na kterou bude zlato citelně reagovat. Aktuální cena zlata v 11:00 osciluje kolem hodnoty 935 USD.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE