Článek: Dolar slábne, koruna dále posiluje

30.06.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ve znamení klesajícího dolaru, rostoucích cen ropy a posilujícího kurzu koruny se nesl uplynulý týden na světových trzích....

...

Dolar se opět obchoduje na úrovni 1,57 USD/EUR, blízko historicky nejnižší uzavírací ceny 1,5810 USD/EUR. Česká koruna dále sílí až k 23,90 CZK/EUR.

Americký dolar se ocitl pod výprodejním tlakem po vyjádření americké centrální banky Fed ve středu večer, která nechala na svém pravidelném zasedání sazby nezměněny na 2%, ovšem učinila jen velmi malý krok ke zvyšování sazeb. Trhy představitelům banky prostě neuvěřily, že budou a že se v současné situaci odváží zvyšovat sazby.

V příštím týdnu by se navíc dolar mohl dostat pod další výprodejní tlak v reakci na očekávané zvýšení sazeb v eurozóně a snížené likviditě na trhu okolo Dne nezávislosti, který Američané slaví v pátek. Dolar by se proto v nejbližších týdnech mohl obchodovat blízko svých minim, tj. 1,60 USD/EUR.

Zvýšená averze k riziku pomáhá yenu a švýcarskému franku

Výprodeje na akciových trzích a zvýšená averze k riziku naopak pomohly financujícím měnám jako je japonský yen a švýcarský frank. Obě měny jsou díky svým nízkým úrokům využívány pro financování spekulativních investic a v době zvýšené averze k riziku mají tendenci posilovat v souladu s tím, jak investoři tyto měny nakupují, aby mohli své pozice uzavřít. Japonský yen posílil během týdne k dolaru přibližně o 1,05% na 106 JPY/USD, švýcarský frank přibližně o 1,4% na 1,01 CHF/USD.

Ve střední Evropě září opět česká koruna

Přesto, že ČNB nechala sazby dle očekávání nezměněné a jsou stále na nejnižší úrovni v EU, koruna dále posiluje. Tento týden se dostala opět pod 24 korun za euro a posílila tak během týdne přibližně o 1,0 % k euru na 23,90 CZK/EUR v pátek v podvečerních hodinách. Pravděpodobně se opět jedná o spekulativní nákupy, tedy využívání dlouhodobého posilujícího trendu koruny a momentálně relativně atraktivních sazeb oproti nízkým sazbám, které na české koruně panovaly posledních několik let.

V tomto týdnu se dařilo posilovat také maďarskému forintu a to i přesto, že centrální banka Maďarska nechala sazby nezměněné na 8,50% oproti očekávanému zvýšení o 25 bodů. Úrokové sazby jsou ovšem i tak velice atraktivní, nejvyšší v EU. Koncem týdne se forint tak jako jiné víceúročené měny dostal pod výprodejní tlak a posílil během týdne tak jen asi o 0,3% na 237 HUF/EUR.

Polský zlotý byl podpořen zvýšením sazeb o 25 bodů, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Základní sazba v Polsku je tak na 6,00%. Zlotý stále dosahuje nových maxim a momentálně se obchoduje na úrovni 3,35 PLN/EUR, což představuje týdenní posílení o 0,4%.

V tomto týdnu zasedala také Národní banka Slovenska, která také konala v souladu s očekáváním a nechala sazby nezměněny na 4,25%. NBS momentálně vyčkává na sladění sazeb s eurozónou, které se očekává v příštím týdnu. Pokud by ECB zahýbala sazbami vícekrát v tomto roce, bude ji NBS

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE