Souhrn týdne 23.-27.června 2008 na trzích USA

30.06.2008 | , Proventus Finance
INVESTICE


Souhrn týdne 23.-27.června 2008 na trzích USA Akcie pokračovaly v poklesu v minulé týdnu, zejména díky rostoucím cenám ropy, špatnému výhledu v bankovním sektoru a snižování odhadu růstu ekonomiky v důsledku slabosti...

a ... stavebního sektoru.

Finanční sektor byl významnou zátěží pro trh,  jelikož se předpokládá, že ztráty, odepisování a navyšování kapitálu přetrvá do roku 2009.

Ke krátkodobé úlevě došlo ve středu, poté co FOMC indikovalo žádnou změnu na úrokových sazbách v dohledné době, i když obavy byly ze zvyšování úroků. Akciím se líbilo prohlášení Fedu, že pokles v ekonomickém růstu se zpomalil.

Nicméně ve čtvrtek došlo k velkému poklesu trhu v důsledku ceny ropy přes 140 usd za barel, snižování hodnocení finančních firem,  poklesu na General Motors (GM) po snížení ratingu, a klesajícím technologickým společnostem jako Research in Morion (RIMM) na základě výsledků hospodaření.

Pokles akcií pokračoval i v pátek, jelikož se ropa stále obchodovala nad 140-ti dolary za barel.

Dow skončil týden na 20-ti procentí ztrátě z maxima, což je považováno za potvrzení medvědího trhu. Dow v minulém týdnu ztratil 4,2%, S&P 3%, Nasdaq 3,8%.

Od začátku roku klesl Dow o 14,5%, S&P o 12,9%, Nasdaq o 12,7%.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE