Komodity: Měď roste s problémy s těžbou

01.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Trh s průmyslovými kovy a především mědí se v posledních dnech opět po několika týdnech dostal do víru stávek a problémů, které vznikají hlavně v...

...těžebních oblastech střední a Jižní Ameriky. Naposledy se tak stalo v Mexiku, kde dělníci odešli na hodinu z práce pod pohrůžkou, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, dojde v průběhu roku k větším a delším stávkám, což by mohlo vést k rapidnímu nárůstu ceny mědi a snad i překonání historických maxim. Peru se také včera přidalo k protestům a dělníci odešli z práce dokonce na celý den, čímž bojují za lepší platy, které se snažili vyjednat již minulý měsíc. Tyto dvě události byly hlavními tahouny ceny mědi, která se během včerejška dostala až na 8770 USD/t.

Ve včerejších odpoledních hodinách došlo ke krátkému oslabení kvůli dolaru, jež posílil vůči euru o zhruba 100 pipsů, ale tahle krátká korekce byla z větší části vymazána dnes ráno. Obecně se však ceny mědi dají považovat za přehnané a tato předraženost je způsobena především slabým dolarem a vysokými cenami energie a především ropy, které vyhánějí nahoru náklady. Nicméně je tento stav fundamentálně nepodložený, což potvrzuje velice slabá poptávka Číny. I z dlouhodobějšího hlediska však můžeme čekat, že ceny porostou dále, ať už k tomu budou fundamentální základy či nikoli, jelikož dolar a ropa přispívají k velice silnému investorskému sentimentu, jímž jsou v poslední době trhy až přespříliš poháněny dopředu, respektive nahoru.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE