Souhrn dění na trzích USA v měsíci červnu 2008

01.07.2008 | , Proventus Finance
INVESTICE


Souhrn na trzích USA za červen 2008   Měsíc červen byl ve znamení poklesů na akcíích a vzestupu na ropě. Dow klesl o 10%, Nasdaq o 8% a S&P o 9%. Ropa naproti tomu v červnu vzrostla o 10%.  V podstatě celý...

a a

... tento měsíc byl ve znamení růstu ceny ropy. V prvním týdnu zaznamenala tato komodita růst na rekord 138 usd. Na začátku měsíce rovněž vyšla znepokojivá data ohledně nezaměstnanosti. Půl procentní vzestup na míře nezaměstnanosti byl překvapující a lze předpokládat zdrženlivost Fedu při případném zvyšování úrokových sazeb. Dolar pod vlivem těchto zpráv výrazně oslabil. Morgan Stanley vydalo výhled na cenu ropy 150 usd a to už možná v červenci. Již v prvním týdnu v měsící skončily hlavní indexy v průměru o 2% níž. Ve druhém týdnu se ropa zastavila ve vzestupu, a pod vlivem zpráv, že OPEC zvýší produkci a že cena je neopodstatněná, klesla cena ropy zhruba o 2 usd. Akcie v rámci týdne výrazněji nereagovaly. Ani třetí týden nepřinesl úlevu. Snižování ratingů napříč finančním sektorem a v sektoru automobilových producentů poslalo celý akciový trh opět dolů. Akcie  vposledním týdnu v měsíci pokračovaly v poklesu, zejména díky rostoucím cenám ropy, špatnému výhledu v bankovním sektoru a snižování odhadu růstu ekonomiky v důsledku slabosti stavebního sektoru.

Finanční sektor byl významnou zátěží pro trh,  jelikož se předpokládá, že problémy finančních firem přetrvají do roku 2009.

Ke krátkodobé úlevě došlo ve středu 25.6. , poté co FOMC indikovalo žádnou změnu na úrokových sazbách v dohledné době, i když obavy byly ze zvyšování úroků. Akciím se líbilo prohlášení Fedu, že pokles v ekonomickém růstu se zpomalil.

Nicméně za celý týden došlo opět k velkému poklesu trhu v důsledku ceny ropy přes 140 usd za barel, snižování hodnocení finančních firem,  poklesu na General Motors (GM) po snížení ratingu, a klesajícím technologickým společnostem jako Research in Morion (RIMM) na základě výsledků hospodaření.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE