Komodity: Klid na trhu s rýží

02.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování s rýží na mimoburzovním trhu s podkladovým futures kontraktem na Chicagské burze zaznamenalo pokles ceny téměř o tří čtvrtě...

...dolaru, když se dostala ze včerejší nejvyšší hodnoty 19,11 USD/100 liber na cenu 18,45 USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Zde se udržela jen krátce a poté začala znovu lehce posilovat. Dnes ráno byla otevírací hodnota této zemědělské komodity 18,75 USD/100 liber. Pro dnešní obchodní den neočekáváme žádné výraznější změny. Samozřejmě, vše závisí na vývoji amerického dolaru, ve kterém jsou kótované všechny komodity.

Většina hlavních velkoodběratelů na asijském trhu stále čeká na vývoj ceny rýže. Thajská vláda plánuje prodat více než 1,1 milionů metrických tun z celkového počtu 2,1 milionů tun. Také slíbila, že po uplynutí tří měsíční lhůty chce nakoupit přes 2,5 milionů tun rýže od svých farmářů. Japonsko a Čína jsou blízko dohodě o dodávkách rýže z Japonska do Číny. Tyto exporty byly zrušeny v roce 2003, i když některé dodávky již byly obnoveny v minulém roce.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE