Komodity: Cena zlata nad 940 USD

03.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Cena zlata obchodovaná na newyorské burze ve včerejší obchodní seanci opět rostla. Reakce na dolar a ropu, tak zvyšuje poptávku po žlutém kovu, jako...

...bezpečném způsobu investování. Dolar včera oslaboval zejména kvůli zprávě z pracovního sektoru v USA, kde výsledky indexu ADP dopadly hůře, než trh původně očekával. Dolar byl pod tlakem i kvůli euru, které včera v předstihu posilovalo před dnešním očekávaným zvýšením úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (před. 4 %, oček. 4,25 %). Dalším silným faktorem, jenž hnal cenu zlata nahoru byla ropa. Ta se včera na světových trzích dostala na nová historická maxima 145 USD/barel. Stalo se tak díky zprávě o poklesu zásob surovin ve Spojených státech. Ropa je v posledních dnech spojována také s napětím mezi Iránem a USA, kde se začíná více mluvit o možnosti vojenského konfliktu. V případě, že by se tak skutečně stalo, lze podle názorů některých analytiků očekávat ropu na trojnásobných hodnotách, než jsou současné ceny. Pro zlato by to znamenalo nekontrolovatelný nárůst s klidným zdoláním vrcholové úrovně 2000 USD. Cena zlata v 11:00 osciluje kolem úrovně 940 USD.

Zlato se srpnovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu vzrostlo o 2 % na 946,50 USD za trojskou unci, což je nejvyšší uzavírací cena od poloviny dubna.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE