Technická analýza: USACASH – DJIA

03.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dow Jones Industrial Average, též nazývaný krátce „Dow“, zažívá v posledním půlroce perné chvilky, sentiment na amerických trzích...

...nenaznačuje, že by se cokoliv mělo obrátit k lepšímu a převládá názor, že krize není za námi. Nicméně je dobré se podívat na původní Dowovu teorii, která říká, že DJIA a DJTA, index zahrnující dopravní společnosti, by měly jít spolu a případné divergence nejsou dlouhodobě udržitelné. DJTA však v posledních dnech, na rozdíl od DJIA, začíná růst, což by dle Dowovy teorie mělo značit obrat trhu. Tuto tezi podporuje i technická analýza, která naznačuje alespoň krátkodobý obrat trendu.

Na denním grafu se současná cena přibližuje k hranici supportu, která je dlouhodobě okolo hranice 11000 a v kombinaci s MACD na stejném časovém období se nám nabízí býčí signál. Hranici resistance máme na úrovni 12000, což odpovídá Fibonacciho úrovni 50, nejsilnější ze všech těchto úrovní, což znamená, že případný obrat trendu by mohl trvat až po dosažení této hranice.

Na patnáctiminutovém grafu pak zavedeme Bollingerova pásma a MACD se Stochastikou. Byť jsou tyto dva indikátory většinou protichůdné a jeden je trendový a druhý netrendový, ve výjimečných případech je můžeme zkombinovat. Jedním z těchto případů by mohl být i náš, kde na časové periodě D1 máme jasný klesající trend, kdežto na M15 je krátkodobý boční trend a pro krátkodobé obchodu jej tedy můžeme využít. Navíc se MACD i Stochastik v signálu shodují a naznačují obrat trendu směrem vzhůru, což podporuje dotyk s Bollingerovým pásmem na spodní hladině. V podstatě má investor dvě možnosti. Buď spekulovat na pokles a doufat v proražení hranice supportu, čemuž je z historického hlediska pravděpodobnost asi 30%, nebo v obratu trendu a odražení od hranice supportu. K zajištění obou případných směrů slouží čekající pokyny. Ve 14:30 však přijdou důležitá data z trhu zaměstnanosti v USA, které mnohem více napoví, kterým směrem se trh bude ubírat.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE