Komodity: Prudký pokles hliníku, měď proráží support

09.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejšek byl perným dnem pro býky na trhu s hliníkem, který se konečně vydal cestou, jež naznačuje většina fundamentů a během dne ztratil na LME...

...5,7%. Situace byla způsobena především tím, že zisky nabrané důsledkem výpadků produkce v Číně, byly neobhajitelné a trh si to zavčasu uvědomil. Na trhu totiž neexistuje žádné výrazné napětí, nabídka výrazně převyšuje poptávku a zásoby na LME se vyšplhaly na 1,09 milionu tun. Situace je tak daleko, že spotové ceny jsou nižší než ceny futures kontraktů, což jasně naznačuje převis nabídky. Nedostatky nejsou ani ve výrobních kapacitách. Další oslabování hliníku je z dlouhodobého hlediska pravděpodobné.

Měď včera konečně po několika pokusech překonala psychologickou hranici 8600 USD/t a vydala se vstříc dalšímu velice silnému supportu na 8200 USD/t. Nyní se pohybuje okolo 8360 USD/t a je opět ve zklidněné fázi. Mědí zahýbal především včerejší projev Bena Bernankeho z amerického FEDu. Který poslal dolar na 1.5640 za euro. Další vývoj bude především záviset na směru americké ekonomiky, která je největším konzumentem kovu na světě. Tento vliv se obzvláště projeví po olympiádě v Číně, kdy se stavební průmysl v tomto státě s velkou pravděpodobností prudce ochladí a sníží se tak i poptávka.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE