Komodity: Rýže lehce posiluje

09.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V průběhu včerejšího dne se v odpoledních hodinách dostala cena rýže obchodované na mimoburzovním trhu s podkladovým futures kontraktem na Chicagské...

...burze na nejnižší hodnotu za poslední čtyři měsíce, když atakovala cenu 17,40 USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Zde se udržela jen malou chvíli a poté začala znovu lehce posilovat. Dnešní otevírací cena této zemědělské komodity byla 17,89 USD/100 liber. Během dnešního obchodního dne by se měla cena rýže držet okolo hranice 18ti dolarů. Dalším důležitým faktorem pro odhady cen všech zemědělských komodit je samozřejmě i cena ropy a amerického dolaru, na kterých je přímo závislé celé zemědělství.

Filipíny jsou nyní v poslední fázi dokončení obchodu s Japonskem. Dohodli se o nákupu téměř 100,000 metrických tun rýže z Japonska. Tento obchod zahrnuje 40,000 tisíc tun rýže, které Japonsko dovezlo z Ameriky a dalších 60 tisíc tun, které si dovezlo z Thajska. Cena rýže z USA je 894 dolarů za tunu, oproti tomu cena rýže dovezené z Thajska je pouze 560 dolarů za tunu. Japonsko dováží rýži každý rok jako součást závazku Světové obchodní organizace.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE