Forex: Konsolidace na euro-dolaru pokračuje

10.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dalším poměrně klidným dnem si včera prošel euro-dolar na kterém sice americká měna mírně ztrácela, volatilita byla ale i nadále výrazně utlumena z...

...důvodu nedostatku významnějších market moverů nejen z USA, ale také z eurozóny. Zatímco ekonomický kalendář v USA byl prázdný a na pořadu dne nebyly žádné významnější projevy, eurozóna několik málo makro dat přeci jen nabídla, přičemž mezi nejzajímavějšími byly květnové výsledky německé obchodní bilance, která skončila v přebytku 14,4 mld. euro (oček.: 17,4 mld.). V eurozóně byly slyšet také někteří z čelních představitelů ECB, mezi nejzajímavější projevy pak patřilo vystoupení prezidenta banky J-C Tricheta, který na půdě Evropského parlamentu zopakoval, že ECB zatím nemá tendenci k dalšímu růstu sazeb. Za pozornost stál i komentář šéfa Italské centrální banky Maria Draghiho, podle kterého včasné zvýšení úrokových sazeb z minulého týdne pomůže bance snížit tlaky na růst inflačních očekávání v eurozóně. Nadále tak nic nenasvědčuje tomu, že by ECB měla jakýkoliv zájem na dalším růstu sazeb, které by se negativně dotklo zejména již nyní výrazně zpomalujících ekonomik, jako Španělska, Itálie a v poslední době také Francie.

Další zisky společné měny na páru s dolarem až nad vrchol konsolidačního pásma kolem ceny 1,59 EUR/USD se tak zatím jeví jako poměrně obtížné, podobně je tomu ale nyní s výraznějším růstem americké měny a euro-dolar tak i dnes ráno pokračoval v konsolidaci kolem ceny 1,57 EUR/USD. Dnešní obchodování nabídne z eurozóny opět data “druhé kategorie“, v podobě květnových výsledků průmyslové produkce ve Francii a Itálii, která by se měla shodně v obou zemích propadat o 0,5%. Teplá zima pomáhala průmyslové produkci a hospodářskému růstu v 1Q i přes neklidné makroekonomické prostředí dosáhnout příznivých výsledků, o to horších čísel by však ukazatele průmyslové produkce měly dosahovat ve druhém čtvrtletí. Rizika jsou tak dnes spíše na straně hlubšího než očekávaného propadu, ani ten by však dnes nemusel mít na euro-dolar nijak dramatický dopad.

Ve Spojených státech jsou ke zveřejnění připraveny výsledky z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých by mělo být za minulý týden 397 tis. (předch.: 404 tis.). Pozornost obchodníků ale bude směřována až na čtvrtou hodinu odpolední, kdy na půdě Sněmovny reprezentantů před Výborem pro finanční služby vystoupí předseda Fedu Ben Bernanke, společně s ministrem financí Henry Paulsonem. Členové výboru si Bernankeho s Paulsonem pozvali v otázce návrhu nových regulačních opatření kapitálových požadavků na finanční instituce. Mluvit se bude také o nástrojích na podporu likvidity, tedy poměrně horkém tématu, které v úterý otevřel sám Bernanke, když zmínil možnost prodloužení jejich platnosti až do roku 2009. Další spekulace nad touto možností by dnes mohli americké měně pomoci v mírném růstu, zvýšenou volatilitu pravděpodobně ale ani dnes očekávat nemůžeme.

Technicky se situace na euro-dolaru nijak nemění a ten se i nadále drží v konsolidačním pásmu shora ohraničením resistencí kolem 1,59 EUR/USD, ze spodu pak vzdáleným supportem 1,53 EUR/USD. V 8:00 se americká měna na páru s eurem prodávala na 1,5722 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE