Komodity: Zlato kolem 928 USD

10.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zlato poprvé po čtyřech dnech začalo stoupat, kdy zareagovalo na mírně oslabující dolar a růst cen ropy. Ropa, která v úterý zaznamenala největší...

...pokles během jediného dne za více jak tři měsíce, včera nabrala dech poté, co Irán znepokojil svět svou zkouškou balistických raket dlouhého doletu. Ty by v případě vojenského konfliktu mohly zasáhnout Izrael, jako jednoho z nejsilnějších spojenců USA na středním východě, se kterým se v poslední době spekuluje o možnosti vojenského útoku na iránská jaderná zařízení. Momentálně nejsilnější fundament, který z velké části ukazuje směr zlatu je napjatá situace kolem Iránu. Tato země je totiž druhým největším producentem ropy na středním východě a jakékoliv akce, negativně zaměřeny proti ní, mohou ceny ropy vyslat na nová historická maxima. Zlato tak hned citelně reaguje na jakýkoliv výraznější pohyb této černé komodity.

Kontrakt zlata se srpnovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu vzrostlo o 5,30 USD, (0,6 %) na uzavírací cenu 928,60 USD za trojskou unci.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE