Forex: Koruna opět posunula své maximum

10.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Domácí měna se včera opět po jednodenní odmlce dostala na nové rekordní hodnoty. Z ranní úrovně na 23,58 EUR/CZK posílila odpoledne až na 23,43...

...EUR/CZK. Také na páru s dolarem se kurz zastavil na rekordních 14,87 USD/CZK. Tentokrát se však dařilo celému středoevropskému regionu, když i zlotý a forint vytvořily svá nová maxima.

Dnes ráno byly zveřejněny výsledky květnové průmyslové produkce a stavební výroby. Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 3,4 procenta, po očištění podle počtu pracovních dnů o 5,2 procenta. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila o 0,7 procenta. V dubnu však průmysl zaznamenal meziroční zvýšení o 12,2 procenta. Stavební výroba v květnu ve stálých cenách meziročně klesla o 2,9 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní byla nižší o 1,5 procenta. Zmíněná data tak již poukazují na určitě zpomalení. Dopad silné koruny by se však měl ještě více projevit v dalších měsících. Koruna dnes na tyto výsledky zatím nereaguje a pohybuje se na včerejších závěrečných hodnotách vůči euru i dolaru.

Autor: David Šnajdr (david.snajdr@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE