Forex: Freddie a Fannie nadále podkopávají důvěru v USD

11.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký dolar včera ztrácel na páru s eurem, když se v průběhu odpoledního obchodování propadl až k ceně 1,5799 EUR/USD poté, co na obchodníky...

...dolehla další vlna nervozity ohledně stavu amerického finančního sektoru. Hlavním zdrojem obav přitom nebyl nikdo jiný než vládou podporované agentury Freddie Mac a Fannie Mae, které již začátkem týdne poslaly akciové indexy do červených čísel a které nadále znepokojují obchodníky obávající se o solventnost obou společností. Vlnu nejistoty včera odstartoval svým komentářem stále vlivný bývalý člen FOMC William Poole, který patří již řadu let mezi kritiky obou společností a jejich napojení na americkou vládu. Ve včerejším interview je totiž označil za nesolventní a dodal, že americká vláda bude dotlačena k jejich záchraně. Fannie a Freddie patří mezi vládou podporované agentury (GSEs), které byly vytvořeny v sedmdesátých letech na podporu bydlení a které ve značných objemech vydávají cenné papíry zajištěné hypotékami. Přestože se jedná o agentury, které podporuje vláda, jejich vlastnictví je soukromé a vláda tak není povinna ručit za jejich závazky. V současné době se odhaduje, že dohromady obě agentury přímo vlastní, nebo se zaručují, až za polovinu všech půjček na bydlení v USA a spravují tak masivních 6 bilionů dolarů, což je více než 42% ročního HDP Spojených států. Význam agentur je tak nejen pro americký trh s bydlením, ale i pro samotnou ekonomiku obrovský a zprávy o nedostatku finančních prostředků, kterými by se za tyto půjčky mohly zaručit výrazně podrývá důvěru investorů. Nervozitu se včera snažil hasit na slyšení před Výborem pro finanční služby i americký ministr financí Henry Paulson, který již v úvodní řeči řekl, že se Fannie Mae a Freddie Mac pozvolna dostávají přes komplikované období a že nadále zůstávají podstatným článkem amerického trhu s bydlením. „Jejich regulátor řekl jasně, že zůstávají adekvátně kapitalizované“ dodal Paulson.

Bez ohledu na Paulsonova slova se ale akcie obou společností znovu dostaly hluboko do červených čísel a jen od pondělí se jejich hodnota zřítila v případě Fannie Mae o 30%, u Freddie Mac až téměř o 50%. Společně s nimi pak včera padaly také akcie některých bankovních domů, nejvíce pak investiční banky Lehman Brothers, která je jedním z největších ručitelů obou agentur a která z hodnoty svých akcií od pondělí odepsala již 25%. I přes tyto výprodeje se však včera americké akciové indexy dokázaly dostat do zelených čísel (DJIA +0,73%, S&P +0,70%), když ponurou náladu kolem finančního sektoru zvedla aktivita v oblasti M&A poté, co se největší americký výrobce chemikálií Dow Chemical dohodl na koupi společnosti Rohm & Haas za 18,8 mld. dolarů. Příznivě zapůsobil také prudký růst cen hliníku, který poslal akcie těžařské firmy Alcoa o 9,7% výše.

I přes růst akcií se nervozita kolem Freddie a Fannie podepsala na americké měně, která taky díky nedostatku zásadnějších makroekonomických druhým dnem za sebou ztrácela. Výprodeje jsou však jen malé a základní obraz na euro-dolaru se ani po včerejšku nijak nemění, když ten i nadále pokračuje v konsolidaci. Dnešní obchodování nabídne z USA o něco více fundamentů, v podobě výsledků obchodní bilance, indexu cen dováženého zboží a spotřebitelské důvěry, přičemž právě michiganský index spotřebitelské důvěry se dnes může získat největší pozornost mezi obchodníky, kteří se obávají dalšího zhoršování nálady amerických spotřebitelů. V 8:00 se americký dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,5782 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE