Forex: Páteční dění na trhu

11.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejšek přinesl z Evropy již v ranních hodinách výsledky francouzské průmyslové produkce, která se propadala až o 2,6% (oček.: pokles o 0,5%) a...

...průmyslové produkce v Itálii, jež se rovněž ponořila do červených čísel, když slábla o 1,4% (oček.: pokles o 0,5%). Dopolední seance nepřinesla nijak příznivé zprávy ani z Británii, kde se snižovala podle Halifax indexu průměrná cena domů v červnu o 2% (oček.: snížení o 1%), což se také podepsalo na britské libře, která ztrácela jak na páru s americkým dolarem, tak k euru. Libře nijak významněji nepomohlo ani rozhodnutí Bank of England ponechat úrokové sazby beze změny na 5%, které bylo obchodníky již dříve naplno započítáno v ceně. Odpolední seance nabídla ze Spojených států pouze výsledky z pracovního trhu, kde činil počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti 346 tis. (předch.: 397 tis.), avšak největší pozornost si včera získal komentář bývalého člena FOMC Williama Poola, který označil vládou podporované agentury Freddie Mac a Fannie Mae za nesolventní, což pomohlo akciím obou společností znovu se ponořit hluboko do červených čísel. Odpolední obchodování pak nabídlo ještě slyšení Bena Bernanka a Henryho Paulsona na půdě Sněmovny reprezentantů před Výborem pro finanční služby. Ti ale pouze potvrdili, že problémy na finančních trzích i nadále pokračují a firmy obchodující s cennými papíry budou potřebovat nová regulační opatření. Cena severomořského brentu se včera znovu vyhoupla přes hranici 140 USD až na 142 USD/barel, podražilo také zlato, které uzavřelo čtvrteční obchodování na 946 USD/tr. unc.

Páteční seance přinese o něco více makroekonomických dat než předchozí dny, a to zejména ze Severní Ameriky. Zatímco ekonomický kalendář v Evropě dnes opět zeje prázdnotou, Spojené státy a Kanada mají co nabídnout a tak se pozornost obchodníků obrátí především tímto směrem. Kanadská čísla jsou naplánována ke zveřejnění na třináctou hodinu, v podobě červnových výsledků z pracovního trhu. Zatímco červnová míra nezaměstnanosti má zůstat beze změny na 6,1%, zaměstnanost má podle analytiků stoupat o 10 tis. osob, což je nepatrně více než květnových +8,4 tis. Ve 14:30 se obchodníci dočkají z Kanady také květnových výsledků obchodní bilance (CAD) (oček.: 5,2 mld., předch.: 5,1 mld.), kterou ve stejný čas odtajní také Spojené státy, kde by se měl deficit prohloubit z dubnových 60,9 mld. dolarů na 62,5 mld. Spojené státy nabídnou společně s obchodní bilancí také index cen dováženého zboží (oček.: 2%, předch.: 2,3%) a pro tento týden posledním zajímavějším fundamentem zůstávají předběžné výsledky indexu spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity, který by se měl za červenec propadnout z 56,4b. na 55,5b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE