Forex: Nový týden na trhu

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zatímco minulý týden byl na makroekonomická data velice chudý, nadcházejících pět dnů se ponese ve zcela opačném duchu. Pondělí však začne tradičně o...

...něco klidněji a tak se mezi nejdůležitější čísla zařadí pouze v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky červnového PPI v Británii, od kterého se čeká v případě vstupních cen další vysoký růst o 2,6%, což by posunulo meziroční ukazatel již na 29%. Zájem na sebe strhnou také výsledky průmyslové produkce v eurozóně, jež má v květnu klesat o 2,3% (předch.: +0,9%) a protože Spojené státy v pondělí žádná data nezveřejní, pozornost obchodníků tak znovu získají až čísla v noci z pondělí na úterý, kdy jsou ke zveřejnění v Británii připraveny výsledky RICS bilance ceny domů, zatímco v Japonsku se bude rozhodovat o výši úrokových sazeb, které však mají zůstat opět beze změny na 0,50%. Mimořádně důležité fundamenty nabídne v úterý ráno Británie, která zveřejní červnovou meziroční inflaci (oček.: 3,6%, předch.: 3,3%) a o celkové kondici německé ekonomiky pak více napoví dopolední ZEW index, který se má po červnovém skokovém propadu na -52,4b. znovu zhoršovat, a to až k -55,5b. Silné market movery ale odpoledne přijdou především ze Spojených států, přičemž největší pozornost si jednoznačně získá červnová dynamika růstu maloobchodních prodejů, jejichž objem má podle analytiků stoupat o 0,4% (předch.: 1%), ve své jádrové podobě pak dokonce o 0,9% (předch.: 1,2%). Mezi další čísla, která budou obchodníky zajímat, se pak zařadí ještě červnový PPI (oček.: 1,3%, předch.: 1,4%) a NY Empire state index. Kanada nabídne odpoledne hlavně rozhodování o úrokových sazbách, které by ale měla Bank of Canada s vysokou pravděpodobností podržet beze změny na 3%.

Středa přinese Britské výsledky z pracovního trhu, kde má nezaměstnanost sice zůstat beze změny na 5,3%, počet osob žádajících podporu v nezaměstnanosti má ale nadále stoupat, a to o 10 tis. (předch.: +9 tis.). Mimořádná pozornost bude věnována také eurozóně a její červnové inflaci, která by měla zůstat tentokrát beze změny na 4%, což by byl po delší době první příznivější signál, naznačující, že nebezpečí dalšího růstu inflačních tlaků může začít pozvolna odeznívat. Výsledky červnové inflace ale v odpoledních hodinách zveřejní také Spojené sáty (oček.: 4,5%, předch.: 4,2%), krátce po nich pak následuje ještě americká průmyslová produkce za měsíc květen a slyšení šéfa Fedu Bena Bernanka na půdě Výboru pro finanční služby sněmovny reprezentantů. Ve večerních hodinách se obchodníci dočkají ještě jednoho fundamentu vysoké důležitosti, a to zápisu z posledního zasedání FOMC na kterém Fed 25. června ponechal úrokové sazby beze změny na 2% a který překvapil poměrně opatrnou rétorikou směrem k brzkému zvyšování úrokových sazeb.

Čtvrteční evropská seance bude postrádat jakákoliv silnější data a pozornost tak bude věnována až odpoledním výsledkům z amerického trhu s bydlení. Ty přinesou červnové počty nově zahájených staveb domů (oček.: 0,96 mil., předch.: 0,98 mil.) a nově udělených stavebních povolení (oček.: 0,96 mil., předch.: 0,98 mil.), které následně doplní ještě počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti a philadelphský Fed index, jež by měl podle odhadů mírně růst z -17,1b. na -15b. Konce týdne již bude na data opět o něco chudší a tím nejzajímavějším tak budou pouze německý PPI za měsíc červen, který má růst o 0,7% (předch.: 1%), odpoledne pak kanadská dynamika růstu velkoobchodních prodejů, jejichž objem se má zvyšovat o 0,5% (předch.: 1,4%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE