Forex: Americký finanční sektor zátěží pro dolar. Ten čeká na nová data

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Velké starosti nadělaly dolarovým býkům v minulém týdnu vládou podporované agentury Fannie Mae a Freddie Mac, jejichž akcie se v minulém týdnu...

...masivně propadaly z důvodu obav z jejich solventnosti a na základě spekulací o možném znárodnění obou společností. Poté, co krátce po zahájení pátečního obchodován v USA ze své hodnoty umazaly dalších 50%, vystoupil s prohlášením dokonce americký ministr financí Henry Paulson, který řekl, že obě agentury bude vláda podporovat „v jejich současné podobě“. Ani tento komentář však obchodníky nedokázal z klidnit a to se povedlo v podvečerním obchodování až předsedovi amerického Fedu Benu Bernankemu, který nabídnul zpřístupnění diskontního okna oběma agenturám, které by si tak nyní mohly půjčovat přímo od Fedu. Přestože se tímto prohlášením částečně podařilo utišit nervozitu kolem akcií Freddie a Fennie, celý minulý týden pouze poukazuje na to jak napjatá v současnosti situace kolem amerického finančního sektoru je, což se negativně podepsalo na vývoji kurzu amerického dolaru, který konec týdne uzavřel nad hranicí 1,59 EUR/USD.

Zatímco obchodování na dolarových párech tak ovládala spíše nervozita investorů, do nového týdne opět promluví “tvrdá“ data, která mají potenciál na několik dní dopředu určit další směr na dolarových párech. Přestože se finanční sektor zmítá v obtížích, makrodata z minulých týdnů nadále nasvědčují o pozvolné stabilizaci uvnitř americké ekonomiky a pokud tento dojem podpoří i čísla z tohoto týdne, dolar může část ze svých ztrát opět zlikvidovat. Z tohoto pohledu budou silnými market movery zejména v úterý zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů. Ty nabraly v druhém čtvrtletí příznivý směr, který navíc v posledních dvou měsících netáhly pouze prodeje na čerpacích stanicích, ale i tržby z prodejů spotřebního zboží a dokonce takových položek jako stavebních materiálů, či nábytku, které si v minulém roce díky problémech na trhu s bydlením procházely citelným ochlazením. Poměrně dobré výsledky pak analytici očekávají také od červnových čísel, kdy by měly jádrové prodeje stoupat o 0,9% (předch.: 1,2%) a již jen potvrzení tohoto čísla může vyslat směrem k dolarovým býkům pozitivní signál o tom, že domácí poptávka, navzdory ochlazení spotřebitelské důvěry, zůstává robustní. Vedle důležitých výsledků z amerického trhu s bydlení a červnového CPI a PPI si tento týden zvláštní pozornost zaslouží také ve středu zveřejněný zápis z posledního zasedání FOMC, na kterém Fed rozhodl o ponechání sazeb beze změny na 2%. Přestože byl tento výstup široce předpovídán, následující komentář, který nepřinesl tolik jestřábích signálů, kolik obchodníci očekávali, spustil vlnu výprodejů na dolarových párech a výrazně tak uškodil americké měně. Obchodníci budou velmi zvědavi na obsah diskuse z tohoto zasedání, který by mohl více napovědět o tom, jaký je vlastně postoj Fedu k dalšímu růstu úrokových sazeb, které se podle futures kontraktu na FF mají poprvé zvyšovat až na prosincovém zasedání.

Dolar má přes problémy z minulého týdne rozhodně prostor ke zpevnění, bude však potřebovat podporu domácích fundamentů, kterých je tento týden ke zveřejnění připravena celá řada. Technicky se situace na euro-dolaru po minulém týdnu mírně změnila, když euro dokázalo prolomit resistenci kolem ceny 1,59 EUR/USD, stále na něj však čeká důležitá hranice 1,6020 EUR/USD. Agresivnější růst evropské měny nad tuto hranici zůstává z důvodu zpomalujících ekonomik zemí eurozóny a výhledu na stabilní úrokové sazby zatím méně pravděpodobný a euro ve vyšších patrech může začít znovu těžknout tak, jako to v průběhu minulých měsíců předvedlo již několikrát.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE