Týden na komoditních trzích

14.07.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Nový rekord vytvořila v uplynulém týdnu cena ropa. Cena u nejaktivnějšího, srpnového kontraktu americké lehké ropy se na New York Mercantile Exchange vyšplhala ........

Ropa
Nový rekord vytvořila v uplynulém týdnu cena ropa. Cena u nejaktivnějšího, srpnového kontraktu americké lehké ropy se na New York Mercantile Exchange vyšplhala v pátek až na 147,27 amerických dolarů za barel. V úvodu týdne to přitom vypadalo, že na trhu s ropou přišla korekce, když se cena během pondělní a úterní seance propadla o celkem více než devět dolarů. Roli sehrály obavy z vývoje světové ekonomiky a také Iránem najevo daná ochota vyjednávat o jaderném programu. Ve středu cena stagnovala, v posledních dvou obchodních dnech ale došlo k prudkému obratu poté, co se situace okolo Iránu opět vyhrotila. Irán totiž testoval nové rakety a Izrael na to okamžitě reagoval prohlášením, že v přdě nutnosti přistoupí k preventivnímu útoku. Nervozitu ještě prohloubily z právy z Nigérie a Brazílie. V africké zemi bylo ukončeno příměří mezi vládou a povstalci, kteří tak možná opět obnoví své útoky na ropnou infrastrukturu.  Z Brazílie pak přišly zprávy o plánované pětidenní stávce ve společnosti Petroleo Brasileiro.


Drahé kovy
Prudce vzhůru mířila i cena zlata a stříbra. Cena rostla zejména díky vývoji na trhu s ropou a kvůli geopolitické nejistotě okolo možného útoku Izraele na Irán. Ke zlatu se navíc obchodníci uchylují kvůli propadajícím se akciovým trhům, své prostředky tak přelívají z akcií právě do komodit. Roli sehrál i oslabující americký dolar. V pondělí a úterý cena mírně klesala a cena u srpnového kontraktu zlata se na COMEXu dostala pouze na 913 amerických dolarů za trojskou unci, v dalších dnech však u cena mířila pouze na sever a v pátek se přehoupla přes úroveň 960 amerických dolarů za barel. Cena se tak začala opět přibližovat historickému maximu o hodnotě 1033,90 dolarů za unci, jehož bylo dosaženo 17. března. Posilovala i cena stříbra. V pátek se cena přibližovala úrovni 19 dolarů za unci, týdenní minimum přitom bylo 17,55 dolarů.


Kakao
Výrazněji níže v porovnání se závěrem předchozího týdne uzavírala uplynulých pět obchodních dní cena kakaa. Za vše mohl zejména pondělní propad, kdy šla cena u zářijového kontraktu obchodovaného na ICE Futurem dolů o 256 amerických dolarů (8,2 %). Uzavírací cena v ten den byla 2880 dolarů za váhovou tunu. Jednalo se o nejvýznamnější jednodenní korekci od 20. března tohoto roku. Za propadem stál nejen v ten den posilující americký dolarů, ale zprávy že obavy ze škod na úrodě způsobených nákazou a hmyzem mohly být přehnané. Navíc přišly zprávy meteorologů o pro úrodu příznivé počasí v Západní Africe. Za zmínku stojí i zvýšený objem exportu z Kamerunu a to zejména díky zvýšené kvalitě kakaových bobů.

 

Jaroslav Krejčí, Colosseum

 


Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE