Forex: Koruna si opět sáhla na historická maxima

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Páteční obchodování přineslo domácí měně další posunutí rekordu. Během dopoledních hodin se sice kurz nedostal z úzkého 5ti haléřového pásma na...

...úrovni 14,87 USD/CZK. Americká seance však přinesla opět nejistotu na finanční trhy a s tím spojený propad dolaru na týdenní minimum vůči euru. Vývoj na eurodolaru následně podpořil i středoevropské měny. Koruna se v závěru dne podívala na nový rekord 14,68 USD/CZK. Podobě i polský zlotý a maďarský forint se dostaly na nová maxima vůči dolaru. Situace s dolarem by tak mohla napomoci koruně v dalších rekordech. Oznámená podpora americké vlády pro hypotéční ústavy by mohla mít positivní vliv na kurz dolaru, avšak jako v případě předchozích zásahů např. FEDu, by se mělo jednak o krátkodobý účinek. Další negativní zprávy z americké ekonomiky velmi rychle smažou jakokoli iniciativu.

Na páru s eurem se podařilo domácí měně také posunout své maximum, když se ve večerních hodinách obchodovala za 23,39 EUR/CZK. Celkově minulý týden přinesl razantní posilování koruny vůči oběma hlavním měnám. Vůči euru si polepšila o více než 20 haléřů, vůči dolaru dokonce až o 35 haléřů.

Dnes byly zveřejněny červnové ceny průmyslových výrobců, které se meziročně zvýšily o 5,3 %, zatímco v květnu rostly o 5,2 %. Meziměsíčně vzrostly o 0,8 procenta. Nejvýznamnější vliv na posílení růstu cen měla rostoucí cena ropy. Výsledky se dají hodnotit jako neutrální.

Další tuzemské zprávy budou zveřejněny zítra v podobě květnové platební bilance a ve středu maloobchodní tržby. Aktuálně se koruna vůči euru pohybuje opět na rekordních hodnotách. Posouvá svůj rekord na 23,35 EUR/CZK. Vůči dolaru se také pohybuje v blízkosti svého maxima.

Autor: David Šnajdr (david.snajdr@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE