Komodity: Mírný pokles na trhu s rýží

14.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Koncem minulého týdne se dostala cena rýže obchodované na mimoburzovním trhu s podkladovým futures kontraktem na Chicagské burze na hodnotu 18,38...

...USD/100 liber. Zde se udržela jen krátce a v odpoledních hodinách začala znovu oslabovat. Zastavila se na hodnotě okolo 17,88 USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg). Dnes v ranních hodinách se rýže začala obchodovat na otevírací ceně 17,75 USD/100liber, ale ani na této hodnotě moc dlouho nevydržela a znovu zahájila pozvolný pokles svoji ceny. Pro dnešní obchodní den neočekáváme na trhu s touto zemědělskou komoditou žádné výraznější nárůsty nebo propady.

Rýže exportovaná z Thajska, které patří ke světově největším dodavatelům, může dosáhnout 10 milionů metrických tun, což je o 0,5 tun více. Předpokládalo se totiž, že v letošním roce vyexportuje Thajsko 9,5 milionů metrických tun této zemědělské komodity. Tato hranice je lehce dosažitelná, jelikož již v první polovině tohoto roku exporty rýže dosáhly 6 milionů metrických tun. Nyní stačí Thajsku vyvážet pouze 700 tisíc metrických tun každý měsíc do konce roku a tím dosáhnou celkový požadovaný počet 10 milionů metrických tun.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE