Forex: Euro-dolar cent od historického maxima. Obchodníci vyčkávají na dnešní data

15.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Přestože včerejší obchodování rozhodně nenabídlo nijak mimořádně volatilní seanci, i tak přineslo na vzájemném páru evropské a americké měny několik...

...zajímavých momentů. Euro sice dokázalo udržet většinu svých dosavadních zisků, jeho pozice ve vyšších patrech ale nadále není nijak pevná a v dalších dnech může mít tendenci slábnout, což je však podmíněno uspokojivými výsledky z USA, jež by dokázaly dolarovým býkům přidat na odvaze, která je ochromena problémy kolem stavu amerického finančního sektou a trhu s bydlením. Nervozitu z minulého týdne dokázal včera částečně utišit americký ministr financí Henry Paulson, který navrhnul kongresu ke schválení zákon, pomocí kterého by v případě nouze mohlo americké ministerstvo financí koupit podíl ve vládou podporovaných agenturách Fannie Mae a Freddie Mac, čímž by oběma firmám pomohlo kapitálově odlehčit současnou situaci. To v kombinaci se zprávou o otevření diskontního okna pro obě společnosti americkou centrální bankou upustilo páru z hrnce a akciové indexy jak v Evropě, tak v USA, se mohly znovu podívat do kladných čísel. V průběhu večerního obchodování se však indexy v USA opět propadaly (DJIA -0,41%), což se projevilo i na slábnoucí americké měně a dokud se situace kolem Freddie a Fannie nezklidní, americká měna bude v ohrožení. Velmi zajímavou zprávu, svědčící o tom, že se sentiment po dlouhých měsících přeci jen pozvolna přiklání k americké měně, včera zveřejnila agentura Bloomberg, podle které se guru v oblasti dluhopisů Bill Gross poprvé od roku 1999, obrátil proti euru a znovu věří dolaru. Přestože z hlediska krátkodobého obchodování má tato zpráva jen mizivý význam, dlouhodobě o lecčems svědčí a dokazuje že jakýkoliv agresivnější růst společné měny, jakého jsme byly svědky ještě v minulých měsících již nemusí být na pořadu dne.

O tom kterým směrem se euro-dolar vydá v nadcházejících dnech ale budou rozhodovat především fundamenty, kterých je dnes po delší době opět celá řada. Velkou pozornost si v eurozóně získá dopoledne zveřejněný index ZEW, měřící náladu mezi německými investory, která se od poloviny minulého roku téměř nepřetržitě zhoršuje. Po skokovém propadu z června, kdy se ZEW dostal z dubnových -41,4b. na -52,4b. se čeká další propad i v červenci, a to až na -55,5b. Nálada mezi německými firmami je viditelně horší, což potvrzují také poslední výsledky německého indexu IFO a hlavními zdroji nejistoty je vedle rostoucích cen ropy a silného eura, také klesající domácí a zejména zahraniční poptávka, což se projevuje např. již šestým propadem německých průmyslových objednávek v řadě. V případě, že se dnes dočkáme dalších horších než očekávaných výsledků, euro bude mít o důvod méně proč zůstat na páru s dolarem na takto vysokých hodnotách a může začít oslabovat.

I přes váhu dnešních čísel z Německa, však budou evropské fundamenty upozaděny důležitostí těch americký, které dnes mají potenciál stát se těmi skutečnými market movery. Obchodníci budou zvědavi zejména na výsledky maloobchodních prodejů a důvěra analytiků v dobré výsledky je poměrně vysoká, když se čeká růst červnového objemu tržeb o 0,4%, v jádrové podobě, po ošetření od prodejů automobilů, pak až o 0,9%. Koncem prvního čtvrtletí se maloobchodních prodejům opět začalo dařit, když rostly tržby z prodeje i u takových položek, jakými je zboží dlouhodobější spotřeby, či stavební materiály a nábytek, které si v roce 2007 procházely útlumem. Již jen potvrzení dnešních výsledků tak může zanechat příznivý dojem, který by americké měně pomohl v růstu, jakýkoliv údaj nad tato očekávaní by pak byl vhodnou roznětkou pro nastartování případné korekce ztrát americké měny z minulého týdne. Mimo zájem však nebudou stát ani další data, zejména pak červnový PPI, který více napoví o síle inflačních tlaků uvnitř americké ekonomiky. Růst maloobchodních prodejů v kombinaci s vyšší inflací ve výrobě (oček.: 1,3%, předch.: 1,4%) pak může být pro americkou měnu ideální kombinací, když by vedle spekulací na možné oživení americké ekonomiky začali obchodníci mluvit také o nutnosti růstu úrokových sazeb v boji s inflací a inflačním očekáváním.

Třetím a posledním důležitým momentem na euro-dolaru pak bude vystoupení šéfa Fedu Bena Bernanka (16:00) na půdě Senátního výboru pro bankovnictví, kde se sejde společně s Henry Paulsonem a předsedou SEC Christopherem Coxem a kde se bude mluvit dalším vývoji kolem Freddie a Fannie a o návrzích na východiska ze současné situace. Přestože dolar má potenciál k dalšímu růstu, pohybuje se na páru s eurem nebezpečně blízko historického minima 1,6020 EUR/USD, které je zároveň poslední resistencí na euro-dolaru v jeho cestě výše. Prolomení této hranice může vyvolat výraznou vlnu nákupů společné měny a i když je tato možnost spíše méně pravděpodobná, za současné nervozity nad vývojem amerického finančního sektoru ji rozhodně nemůžeme vylučovat. V 8:00 se euro na páru s dolarem prodávalo na ceně 1,5934 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE