Forex: Dopolední seance přinesla na FX zvýšenou volatilitu

15.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dalšího strmého růstu se dnes dočkala britská inflace, která rostla v červnu o 0,7% a vystoupala meziročně na silných 3,8%, daleko nad květnovými...

...3,3% a dvě desetiny nad očekáváním analytiků. Inflace v Británii se tak i nadále drží výrazně nad dvouprocentním inflačním cílem Bank of England, která se dostává pod čím dále tím intenzivnější tlak, když musí vedle rostoucích inflačních tlaků čelit také zpomalování ekonomiky. Jak uvedla Britská statistická kancelář, největší podíl na dnešních výsledcích mají rostoucí ceny potravin a nealkoholických nápojů, výrazný tlak na celkový ukazatel CPI pak způsobují také rostoucí ceny dopravy, které jsou důsledkem drahé ropy na světových trzích. Podíl na tom, že červnová čísla nebyla ještě vyšší pak mají zejména klesající ceny oblečení, v menší míře i ceny alkoholických nápojů a elektroniky. V posledním inflačním reportu Bank of England naznačila, že by se inflace měla dostat koncem roku až ke hranici 4% a rychleji klesat až v průběhu příštího roku. Po dnešních výsledcích se však zdá, že se koncem roku může inflace dostat výrazněji nad 4% hranici, o čemž svědčí například nepřetržitý růst cen ve výrobě, které se podle včerejších výsledků u vstupních cen zvyšovaly v červnu meziročně o vysokých 30,3%. Libra na dnešní čísla reagovala strmým růstem, když se přehoupla až přes hranici dvou dolarů a krátce atakovala cenu 2,0154 GBP/USD, kde byla naposledy koncem března tohoto roku. Jakkoliv dnešní čísla pomáhají britské měně v růstu, jejich odvrácenou stranou je fakt, že mohou v dalších měsících výrazně podporovat zpomalování britské ekonomiky, když si BoE nebude moci dovolit doručit agresivní uvolňování měnové politiky, které britská ekonomika potřebuje.

Velmi zajímavá čísla dnes přišla také z eurozóny, kde se německý ZEW dostal z červových -52,4b. na -63,9b. a pokračuje tak ve strmém propadu, když se ještě v květnu nacházel na -41,4b. Zhoršující se nálada mezi německými investory je dalším z důkazů o potenciálním zpomalování Německé ekonomiky, která je pod tlakem drahých cen ropy a klesající domácí a zejména zahraniční poptávky. Evropská měna i tak zatím drží své zisky z dnešního rána a krátce před polednem dokonce vytvořila nové historické maximum 1,6036 EUR/USD, v reakci na problematickou situaci kolem Freddie Mac a Fannie Mae, která v posledních dnech velmi negativně doléhá na dolar. Obchodníci cítí šanci na nová historická maxima na euro-dolaru, který tak i navzdory velmi slabým výsledkům z eurozóny tlačí nahoru. Do dalšího vývoje dnes ale ještě promluví ve 14:30 zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů v USA a v 16:00 také slyšení Bena Bernanka na půdě Sněmovny reprezentantů.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE