Forex: Euro-dolar i nadále v konsolidačním pásmu

16.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Velmi nervózní bylo včerejší obchodování na euro-dolaru, který se poprvé od 22. dubna opět dotknul historického maxima, jež v zápětí navýšil až na...

...cenu 1,6038 EUR/USD. Dominantním tématem včerejšího obchodování byla, i navzdory velmi důležitým fundamentům, pro obchodníky nadále nejistota kolem vývoje agentur na podporu bydlení Fannie Mae a Freddie Mac, které čelí obavám, že by bez případné pomoci americké vlády mohly čelit insolvenci. Nervozita na americkém finančním trhu a trhu s bydlením tak byla tím hlavním důvodem stojícím za slabým dolarem, přičemž vývoj ve Spojených státech se velmi negativně projevuje i na světových akciových trzích, které si v Evropě připsaly hluboké ztráty (DAX -1,91%, CAC40 -1,55%, FTSE100 -2,42%).

Na řadu včera přišla také velmi zajímavá data, která však dolaru nedokázala zajistit širší podporu u obchodníků. Červnové maloobchodní prodeje rostly o 0,1% (oček.: 0,4%), v jádrové podobě pak o 0,8% (oček.: 0,9%), což byl sice čtvrtý růst prodejů v řadě, přesto nijak uspokojivý, když byl tažen především vyššími tržbami z prodeje pohonných hmot a potravin, zatímco tržby u zboží dlouhodobé spotřeby (elektronika, nábytek), či stavební materiály zaznamenaly pokles. Mírně pro-dolarově tak včera působil pouze ukazatel inflace ve výrobě PPI, která v červnu rostla o 1,8% (oček.: 1,3%), společně i NY Empire state indexem, který stoupal z -8,7b. na -4,9b. (oček.: -7,7b.). Mimořádnou pozornost si včera získal také projev Bena Bernanka před Výborem pro bankovnictví Sněmovny reprezentantů, který nabídnul pololetní zprávu o měnové politice a stavu americké ekonomiky. V té Bernanke zvednul dubnový výhled pro hospodářský růst v roce 2008 z původní projekce kolem 0,3% - 1,2% na vyšších 1% - 1,6%, zároveň ale dodal, že zdravý ekonomický růst závisí na dobře fungující finančním systému. Mírného zvýšení se dočkal také výhled pro inflaci, která by se měla v roce 2008 pohybovat někde mezi 3,8% až 4,2%, projekce pro jádrovou inflaci však zůstává nezměněna v pásmu 2,2% - 2,4%. Zatímco Bernanke varoval před dalším prohlubováním problémů na trhu s bydlením a před negativním dopadem vysokých cen ropy na peněženky Američanů, ve vztahu k inflaci jeho projev vyzněl jako mírně jestřábí, když varoval, že může dojít k růstu inflačních očekávaní, přičemž jak dále uvedl „kritickou zodpovědností tvůrců měnové politiky je zabránit tomuto procesu v jeho počátcích“. Společně s Bernankem před Výbor pro bankovnictví včera předstoupili také americký ministr zahraničí Henry Paulson a předseda Komise pro cenné papíry (SEC) Christopher Cox, které si členové výboru pozvali ke konzultaci nad řešením problematické situace kolem Freddie Mac a Fannie Mae. Paulson vyzval k přijetí zákona, který by opravňoval americké ministerstvo financí k odkupu podílu v obou společnostech v případě, že to bude potřeba. Zároveň zopakoval svá dřívější slova a slova prezidenta Bushe, že jak Freddie, tak Fannie zůstávají klíčovými hráči na americkém trhu s bydlením a důvěra obchodníků v obě společnosti je tak nezbytnou součástí dalšího fingování tohoto těžce postiženého sektoru americké ekonomiky.

Dnešní obchodování přinese z USA další sérii fundamentů z nichž se mezi nejdůležitější zařadí ve 14:30 zveřejněné výsledky z trhu s bydlením a ve stejný čas zveřejněné výsledky červnové inflace, která by měla stoupat z květnových 4,2% na 4,5%, zatímco jádrový ukazatel je očekáván zůstat beze změny na 2,3%. V 15:00 přijde ze Spojených států ještě červnová průmyslová produkce (oček.: 0%, předch.. -0,2%) a čtvrtá hodina odpolední patří znovu B. Bernankemu, který tentokrát promluví před Výborem pro finanční služby. Mimořádná pozornost dnes bude věnována také v osm hodin večer zveřejněném zápisu z posledního zasedání FOMC, na kterém koncem června americký Fed rozhodl o ponechání sazeb beze změny na 2% a které zároveň doprovodil překvapivě mírným komentářem, který tlumil spekulace obchodníků na agresivnější růst úrokových sazeb. Dnešní zápis tak nabídne exkurzi do diskuse, která mezi jednotlivými členy probíhala, ze které by mohlo být patrnější jak znepokojující je pro jednotlivé členy FOMC poslední vývoj inflačních tlaků a jak pravděpodobné je, že ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku začnou úrokové sazby opravdu stoupat.

Situace na dolarových párech se v posledních dnech značně komplikuje a je obklopena výraznou nejistotou. Z čistě fundamentálního hlediska při pohledu na stav americké ekonomiky a eurozóny je dolar předprodaný a má dostatek prostoru k případnému růstu. Americká ekonomika sice zůstává slabá, zároveň si ale prochází jistou stabilizací a nejeví známky dalšího rychlého zpomalování, což je příznivé překvapení s ohledem na spekulace, které mezi obchodníky kolovaly ještě v dubnu tohoto roku, kdy se euro-dolar nacházel na stejných hodnotách jako dnes. S dolarem však v posledních dnech více než makroekonomická data hýbe negativní sentiment na trzích a obavy o americký finanční sektor, které ve velké míře svazují dolarovým býkům ruce a činí poměrně obtížným v takto nervózní době zaujmout pozitivní postoj na dolarových párech. I přes neklid kterým si euro-dolar prochází, výhled zatím hovoří ve prospěch americké měny, která má stále šanci své ztráty z předchozích týdnů zlikvidovat. Problematická situace kolem Freddie a Fannie, však růst dolaru komplikuje a jeho další vývoj zahalila do mlhy. Napětí mezi obchodníky je opravdu vysoké, což důvěru v americkou měnu podkopává a dokud nepoleví, budou i nadále problémy finančního sektoru výrazně zastiňovat fakt, že americká ekonomika působí navzdory všem dřívějším obavám zatím vůči negativním vlivům velice houževnatě.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE