Forex: Libra dokázala zpevnit na páru s eurem. Výhled však zůstává negativní

16.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Několika důležitých fundamentů se včera dočkaly obě evropské měny, euro a libra, na jejichž vzájemném páru se dařilo právě britské měně, která tak...

...zlikvidovala veškeré své ztráty z minulého týdne. Libře pomohly ve zpevnění především výsledky inflace, která překvapila strmým meziročním růstem o 3,8%, což je číslo o pět desetin vyšší než v květnu a zároveň také údaj o dvě desetiny převyšující očekávání analytiků. Vysoká inflace v Británii zatím brání Bank of England ve snižování úrokových sazeb a přestože její růst, v kombinaci se zpomalováním tempa hospodářského růstu, může druhé největší evropské ekonomice škodit ve střednědobém horizontu, krátkodobá odpověď obchodníků na tyto výsledky byla jednoznačná. Libra měla své zisky na páru s evropskou měnou o to lehčí, že euro nabídlo dopoledne také vlastní fundamenty, které společné měně rozhodně nijak nepomohly. Německý ZEW index v červenci klesal již druhým měsícem o více než 11b., když se propadl z červnových -52,4b. na -63,9b. (oček.: -55b.) a je tak silným důvodem ke znepokojení nad dalším vývojem největší evropské ekonomiky. Jak bylo uvedeno v doprovodném komentáři zveřejněném ke včerejšímu výsledku, „vysoké ceny ropy, silné euro, problémy ve Spojených státech, růst úrokových sazeb ECB a slabá domácí poptávka budou v nadcházejících šesti měsících negativně ovlivňovat kondici německých firem. Problémy v německém podnikatelském prostředí indikuje i pokles objemu nových objednávek.“ Libra tak měla svůj růst na páru s evropskou měnou o to jednodušší a dokázala se tak na krátko vyšplhat až k ceně 0,7922 EUR/GBP.

Dnešní obchodování přinese několik dalších market moverů, a to jak z Británie, tak z eurozóny. V Británii budou ke zveřejnění připraveny výsledky z pracovního trhu, kde by měla míra nezaměstnanosti sice zůstat beze změny na 5,3%, dalšího růstu se však má dočkat červnový počet osob žádajících o podporu v nezaměstnanosti, kterých má být více o 10 tis. (předch.: +9 tis.). Britský pracovní trh již několik měsíců viditelně zpomaluje a nárůst počtu žadatelů o podporu o 10 tis. osob by byl jasným důkazem pokračování tohoto trendu. Jakýkoliv výsledek převyšující odhady alespoň o 5 tis. osob, pak bude signálem k prodeji britské libry, zatímco až výsledek kolem nuly by dnes mohl libře pomoci v případném dalším růstu. Ve stejný čas (10:30) přijdou na řadu z Británie ještě výsledky květnového růstu průměrné mzdy a bonusů, jež by měl zvolnit z 3,8% na 3,7%, což je dobrá zpráva pro Bank of England, které se zatím daří držet mzdové inflační tlaky na uzdě. Z eurozóny se dnes dočkáme v 8:45výsledků francouzské inflace, která má podle odhadů v červnu stoupat o 0,4% (předch.: 0,5%), což by posunulo meziroční ukazatel z 3,3% na 3,6%. Souhrnné výsledky z eurozóny pak přijdou až v 11:00 a očekávání analytiků hovoří o tom, že by inflace měla zůstat beze změny na 4%. Ač stále vysoký údaj, přesto by mohl fakt, že inflace přestala růst, znamenat pro Evropskou centrální banku mírnou úlevu. Již výsledek 3,9% pak může euro poslat níže, zatímco údaj o dvě desetiny vyšší než očekávání společnou měnu podepře.

Technicky se měnový pár EUR/GBP již od poloviny března drží v konsolidačním pásmu shora ohraničeném resistencí 0,8098 EUR/GBP a ze spodu pak supportem 0,7762 EUR/GBP. Euro si tak drží naprostou většinu svých zisků, které nabralo od minulého září a tyto by si mohlo držet i nadále, a to i navzdory zpomalování ekonomické aktivity, kterým si eurozóna v současnosti prochází. Británie je na tom totiž ještě o poznání hůře a právě Bank of England by měla v budoucnu začít s dalším snižováním úrokových sazeb, které by mohlo být po případném odeznění inflačních tlaků v roce 2009 poměrně razantní. V 8:00 se euro na páru s librou prodávalo na ceně 0,7940 EUR/GBP.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE