Komodity: Cena rýže bez výraznějších změn

16.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včera ráno 15.07.2008 cena rýže obchodované na mimoburzovním trhu s podkladovým futures kontraktem na Chicagské burze otevírala na hodnotě 17,82...

...USD/100 liber (100 liber rýže je cca 45 kg), její zavírací cena byla 17,78 USD/100 liber. Dnes v ranních hodinách se začala tato zemědělská komodita obchodovat za cenu 17,83 USD/100 liber. Rostoucí ceny základních potravin jsou v rozvojovém světě značným problémem. Předpokládá se, že všichni čtyři největší exportéři rýže zvýší svou sklizeň oproti loňskému roku. Všechny tyto odhady jsou ale založeny na očekávání příznivého počasí. Dalším důležitým faktorem pro odhady cen všech zemědělských komodit je samozřejmě i cena ropy a amerického dolaru, na kterých je přímo závislé celé zemědělství. Pro dnešní obchodní den neočekáváme žádné velké výkyvy cen rýže.

Jen za první pololetí tohoto roku se na Filipínách podařilo sklidit rekordních 7,3 milionů metrických tun rýže, což je o více než 9% oproti minulému roku. Toto jednání následuje intervenci vlády v podobě dodávek kvalitnějších a úrodnějších semen této zemědělské plodiny. Celková produkce v prvních šesti měsících je téměř o 200 000 tun vyšší než byl původní odhad vlády. Ta stále doufá, že dosáhne určeného cíle, který je sklidit alespoň 10 milionů metrických tun rýže v druhé polovině tohoto kalendářního roku. Celková sklizeň rýže by na Filipínách měla za celý tento rok dosáhnou až objemu 17,3 milionů tun, což je téměř o 6% více než v roce loňském, kdy činila celková sklizeň 16,2 milionů metrických tun.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE