Forex: Čtvrteční dění na trhu

17.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování přineslo v dopoledních hodinách výsledky z Britského pracovního trhu, kde nezaměstnanost sice klesala o desetinu na 5,2%, počet...

...osob požadujících podporu v nezaměstnanosti se však nečekaně zvyšoval o silných 15,5 tis. (oček.: 10 tis.) a nad očekáváním skončil také ukazatel průměrné mzdy a bonusů, který se dostal na 3,8% (oček.: 3,7%). Dopolední obchodování zveřejnilo ještě výsledky inflace v eurozóně, která však potvrdila odhady a zůstala v červnu beze změny na 4%, daleko nad očekáváním naopak skončila inflace v USA, která rostla meziročně o 5% (oček.: 4,5%) a růstu se dočkal také Fedem preferovaný jádrový ukazatel, jež stoupal z 2,3% na 2,4% (oček.:2,3%). Mezi dalšími výsledky ze Spojených států včera byla červnová průmyslová produkce, která překvapila zvýšením o 0,5% (oček.: 0%) a pro-dolarově působil také ve večerních hodinách zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu, ze kterého vyplynulo, že by růst úrokových sazeb mohl přijít přeci jen o něco dříve, než původně obchodníci předpovídali. Včerejšek přinesl také další vystoupení šéfa Fedu na půdě sněmovny reprezentantů, kde B. Bernanke zopakoval své obavy z intenzifikace rizik působících na zpomalení hospodářského růstu a velmi živo bylo také na komoditních akciových trzích, když cena ropy pokračovala v propadu, zatímco akcie rostly v reakci na dobré hospodářské výsledky některých firem (Wells Fargo, Intel).

Čtvrteční obchodování bude na fundamenty z eurozóny velice chudé a nabídne pouze v 10:00 výsledky italské obchodní bilance. Obchodníci se tak budou plně soustředit především na odpolední seanci, která přinese opět několik důležitých fundamentů ze Spojených států. Tím nejzajímavějším budou již ve 14:30 zveřejněné výsledky z trhu s bydlením, v podobě červnového počtu nově zahájených staveb a nově udělených stavebních povolení, které mají shodně klesat, a to z 0,98 mil. na 0,96 mil. Ve stejný čas dnes Spojené státy nabídnou také tradiční výsledky z pracovního trhu, kde by měl počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti růst z 346 tis. na 380 tis. a v 16:00 je ke zveřejnění připraven philadelphský Fed index, měřící aktivitu ve výrobním sektoru, který má růst z -17,1b. na červencových -15b. Z důležitých projevů se dnes obchodníci dočkají vystoupení jednoho z členů FOMC Randalla Krosznera a v 17:15 promluví také šéf Bank of Canada Mark Carney, který okomentuje v 16:30 zveřejněný Monetary Policy Report.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE