Komodity: Cena ropy prudce klesla

17.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Cena barelu severomořské ropy brent se včera dočkala výrazné korekce poté, co se za jeden den propadla o více než čtyři dolary a za poslední dva dny...

...pak klesala již o necelých deset dolarů, když uzavřela včerejší obchodování na ceně 135,70 USD. Ještě odpoledne se přitom cena za barel krátce pohybovala těsně pod hranicí 133 USD a důvodů k tomuto vývoji bylo hned několik. V první řadě probudila medvědy ze spánku nejistota nad dalším vývojem západních ekonomik, které díky vysokým cenám ropy začínají zpomalovat a dále včera jako roznětka pro další prodeje posloužila zpráva o stavu amerických ropných zásob, které si připsaly citelný nárůst. Problémy Spojených států, které se potýkají s následky hypoteční krize, nervozitou kolem vývoje na finančním sektoru a rostoucí inflací přináší řadu rizik hospodářskému růstu, jak naznačil v průběhu minulých dvou dnů předseda Fedu Ben Bernanke na půdě Sněmovny reprezentantů. Nižší hospodářský růst pravděpodobně povede ke zpomalení růstu poptávky po ropě a ta může stoupat pomaleji než se čekalo také ze strany zemí eurozóny a Velké Británie, kde ceny pohonných hmot poslaly inflaci na 4%, resp. 3,8%, což nutí centrální banky udržovat vysoké úrokové sazby, které dále dusí hospodářský růst.

O tom, že poptávka začíná klesat napověděly více také včerejší výsledky z USA, kde rostly zásoby ropy nečekaně o 3 mil. barelů na 296,9 mil., přičemž odhady analytiků hovořily o jejich propadu o 2,2 mil. Výrazného růstu se dočkaly také zásoby benzínu, zvyšující se o 2,47 mil. barelů na 214,2 mil., což je výsledek rovněž za očekáváním, které počítaly s propadem o 800 tis. Ve Spojených státech přitom již začala motoristická sezóna, která je ze všech období na spotřebu benzínu nejvíce náročná a o to pozoruhodněji pak včerejší data působí. Cena benzínu přesahuje 4 dolary za galon, což nutí Američany k nižší spotřebě, která klesla minulý týden o 5,2% jak ukazují výsledky průzkumu společnosti MasterCard. K nižším cenám dopomohlo také částečné uvolnění politického napětí, kolem Íránu, který přistoupil na bilaterální jednání se Spojenými státy o svém jaderném programu, což snížilo spekulace na to, že by USA a Izrael mohly druhého největšího producenta OPECu napadnout. Příznivě pak působily také zprávy z Nigérie, kde rostla produkce poté, co byla z dřívějška nuceně omezena.

Všechny tyto zprávy tak včera přispívaly k nižším cenám, o tom, zdali se jedná o začátek hlubší korekce však budou rozhodovat až další dny. Napětí mezi nabídkovou a poptávkovou stranou zůstává i nadále silné a levnější ropa může lákat řadu obchodníků spekulujících na její další růst. Technicky má cena ropy stále prostor ke snižování, a to minimálně k supportu na hranici 131,70 USD/barel, kde se naposledy obchodovala na konci června. V 8:00 stál barel severomořského brentu 136,08 USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE