Komoditní měny aneb aussie, kiwi a loonie

17.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Jen pro pořádek, ano, je tady řeč o australském, novozélandském a kanadském dolaru. Kromě toho, že každá z těchto měn má svou slangovou přezdívku,...

...říká se také všem dohromady měny komoditní. To především díky tomu, že ropa, kovy a těžební průmysl hrají klíčovou roli v jejich ekonomikách.

Komoditní měny neboli také minoritní měnové páry: AUD/USD, NZD/USD, USD/CAD představují každý asi 5% denního světového objemu obchodů na měnovém trhu. Když se těmto měnám říká komoditní je tím myšleno, že pokud cena zlata a jiných kovů roste, australský a kanadský dolar by z toho mohly profitovat, neboť Austrálie i Kanada jsou významnými producenty kovů a zlata. Kanada je významným producentem ropy, proto změny v ceně ropy mají částečně vliv na kurz kanadského dolaru.

Austrálii dominuje uhlí a železná ruda Jedním z nejdůležitějších a zároveň exportně nejvýkonnějších odvětví v Austrálii je tradičně těžební průmysl, který se v roce 2007 podílel na tvorbě HDP desíti procenty. Mezi nejvýznamnější nerostné suroviny patří černé uhlí, železná a ocelová ruda, hnědé uhlí, zinek, měď, olovo, nikl, uranová ruda, zlato, stříbro a diamanty. Vývoz surovin, polotovarů a průmyslových materiálů velmi výrazně ovlivňuje hospodářskou stabilitu země včetně tedy kurzu australské měny.

Aussie dolar neboli australský dolar se v posledních pěti letech nachází vůči dolaru v dlouhodobém posilujícím trendu. Za toto období posílil k dolaru o téměř 50 procent a momentálně se obchoduje na maximech 0,97 USD/AUD. Austrálie profitovala z hospodářského rozmachu v Asii v posledním desetiletí a vysokého světového hospodářského růstu v předešlých letech. Silný ekonomický růst vyhnal inflaci v Austrálii k relativně vysokým hodnotám, a proto bylo zapotřebí zvyšovat několikrát úrokové sazby v zemi. Momentálně se nacházejí na úrovni 7,25 procent a jsou tak druhé nejvyšší

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE