Komodity: Měď na měsíčních minimech

17.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Obchodování na trzích s průmyslovými komoditami dochází k hromadnému poklesu kurzů jak na mědi, tak na zinku a hliníku. Měď je na měsíčních minimech,...

...což je způsobeno především oslabující americkou poptávkou a stále negativnějšími zprávami přicházejícími ze zámoří. Ani Ben Bernanke moc sentimentu nepomohl a nepřímo naznačil, že situace je téměř kritická. Navíc se objevují první indicie, že americká krize se rozšiřuje i dále do světa, především začíná známky projevovat Asie. Nicméně se na mědi neočekává nic více než korekce nyní přehnaných cen.

Hliník na druhou stranu klesá hlavně proto, že na LME jsou zásoby tohoto kovu výrazně vyšší než milión tun a jen za včerejšek stouply o téměř 25 000 tun. Tento jev je neočekávaný už jen proto, že 5 největších čínských producentů hliníku snížilo produkci o 10% kvůli úspoře energie a minulý týden byl ve znamení prudkého růstu cen. Na trhu je však jasný převis nabídky a vysoké ceny jsou dlouhodobě neudržitelné. Proto jsou pravděpodobné další poklesy.

Měď se nyní pohybuje okolo 8265 USD/t, hliník 3065 USD/t a zinek 1809 USD/t. Všechny ceny jsou na mimoburzovním trhu s podkladovým futures na LME.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE